Gyula és környéke útikalauz

Könyvek

Nem mindennapi kötetet tart a kezében városunkról, valamint a környező településekről.

A szerzők, szerkesztők jóvoltából megismerheti Gyula város legkellemesebb sétaútjait, olvashat mindazon szellemi örökségünkről, amely a városunk utcáinak, épületeinek, a benne lakóknak a szellemiségét tükrözi.

Gyula hangulatos kisváros a magyar-román határ mellett, ahol egyaránt nagy számban élnek német és román származásúak is a magyarok mellett. Ma már szabadon használhatják nyelvüket, őrzik és ápolják hagyományaikat. Jól érzik magukat itt, sajátjuknak érzik a várost. Gyula szegényebb lenne az itt élő nemzetiségek nélkül.

A város történelmi levegője, épségben maradt középkori téglavára a látványos múzeumával nagyszámú turistát vonz. A Gyulára érkező külföldi vendégek többsége német és román. A vendégek kedvelik a város romantikus arculatát, a folyókkal szabdalt környéket, a vonzó természeti környezetet és a barátságos gyulaiakat. Sokan az egész nyarat itt töltik, hogy Magyarország egyik legszebb meleg vizű fürdőjében gyógyíttassák reumatikus és egyéb betegségeiket. Mások beülnek egy-egy előadásra az ódon vár falai között működő nyári várszínházba, hogy élvezhessék Shakespeare-t vagy egy kellemes zenés darabot.

Gyulán született a magyar nemzeti opera megteremtője, Erkel Ferenc és a város Kossuth-díjas festője Kohán György is, akinek képeiből állandó kiállítás látható Gyulán. Albrecht Dürer Gyuláról elszármazott család sarjaként vált világhírűvé. Hagyományainkat ápoljuk és tovább gazdagítjuk. Számos rendezvényünk van, amelyeket februárban a Reneszánsz Karnevál vezet be.

Forgassa haszonnal e kiadványt, járjon utána a leírtaknak, s élvezze mindazt, amit városunk és környéke nyújtani tud sok-sok téren.

Dr. Perjési Klára Gyula polgármestere

200 oldalon majd 300 fotóval – Gyula és környéke útikalauz.

Fotók, fotószerkesztés: Bagyinszki Zoltán, Dr. Havassy Péter

Múzeum és rendezvényfotók: Nagy Imre, Gyulai Várszínház, Rusznyák Csaba

Kiadó: HISZI – MAP KFT. 2008.

Terjedelem: 206 oldal, 9 fejezet, B/5 méretben

Szerkesztette : Göndöcs Péter és Molnár Ferenc

Fotó: Bagyinszki Zoltán kb. 300 felvétel

Szöveg: Dr. Czeglédi Imre ( magyar, angol, német, román)

Tipográfia: Tóth Attila

Nyomda: JAVIPA Békéscsaba

Vélemény, hozzászólás?