Segesd – Széchenyi kastély

Határon belül - 93.000 km2

2016. Széchenyi István emlékév – tisztelegve a család, a történelmi név a “legnagyobb magyar” emléke előtt ezt a képsorozatot indító jelleggel szeretném közreadni az érdeklődők, a kastélybarátok számára.

Az autóval érkező látogató már messziről észreveszi a segesdi kastélyparkot – közeledve
a kis zöld folt egyre nagyobb méretben sejteti az egykori főúri rezidencia helyszínét.
A kastély impozáns méretű angolparkban található , amely tele van dendrológiai értékű fákkal növényekkel. Az itt élőknek valóban lehetett pihenni, távol a város zajától elgondolkozni a család, a birtok, az ország gondjain.

Az óriási méretű, szabálytalan alaprajzú épület eklektikus szecessziós stílusban épült.
Körbesétálva megtaláljuk a több mint 100 éves épület történelmi művészeti részleteit is: vízköpő, Zsolnay majolika tetőrészletek, történelmi családi címer, évszám zászló a tetőcsúcson. Sajnos a belső berendezésből nem sok maradt az utókorra, de a faragott csodálatos  lépcső, a kandalló , egy egy ajtó még a régi korokat, régi mesterek keze munkáját idézi. A belső tereket,a külső falfelületeket változatos hatalmas – különleges formájú- ablakok teszik érdekessé.
Egy alig ismert kastély és parkja látogatásra invitálja Önt is hazánk déli területéről.

Bagyinszki Zoltán

Az egykori Széchenyi kastélyban ma szociális otthon működik, amelyet 1954-ben nyitottak meg. Az idősek gondozását egy 29 hektáros park közepén oldják meg, így a szép parkban is sétálhatnak a lakók. Egyébként Széchenyi Bertalan volt az, aki 1901-ben felépítette a ma szociális otthonként működő épületet.

http://kirandulastervezo.hu/celpont/segesd/szechenyi-kastely

Vélemény, hozzászólás?