Szigliget – tájház és skanzen

Határon belül - 93.000 km2

Az “Ófalunak” nevezett településrészen, a Várhegy oldalába felkapaszkodó meredek utcában, lakóépületek közzé “beszorított”, szabálytalan alaprajzú telken elhelyezkedő népi lakóépület és annak gazdasági épülete került a helyi önkormányzat tulajdonába, ahol az épületek felújítását követően, 2006. június 3-án, tájház nyílt meg.

Építésének pontos ideje nem ismert, feltehetően a XIX. század második felében épülhetett. A telken álló egymenetes kisebb méretű lakóház három helyiségből áll: az udvarról belépve, a konyhában lehet bejutni, innen két irányba egy-egy szoba nyílik. A konyha stukkó-mennyezetes, a szobák gerenda, illetve deszkafödémmel fedettek, felülről pórfödémmel szigeteltek. A három helyiségben a településre jellemző bútorokból és használati tárgyakból álló kiállítás tekinthető meg, illetve a látogatók megismerkedhetnek a csuhébaba készítés fortélyaival is.

A lakóépületre merőlegesen helyezkedik el a mindössze egy helyiségből álló gazdasági épület, melyben különböző gazdasági eszközök és szerszámok kerülnek bemutatásra.

Mindkét – példásan helyreállított – épület anyaga kő, a lakóház falai vakoltak és fehérre meszeltek, míg a gazdasági épület udvari homlokzata vakolatlan terméskő. Tetőzetük: a lakóházon hornyolt cserép, a gazdasági épületen nádfedés látható.

leírás: Miklósi-Sikes Csaba, 2007.
http://www.tanyamuzeum.hu/magyar/oldalak/szigliget_tajhaz/

A szigligeti végvárból letekintve a település magja – a tájház környéke gyakorlatilag “egységes népi építészeti értékű házak halmaza”. Egyszerű fehér falak és alapformák, nádfedeles tető megoldással. Vonzó látvány a turisták a fotósok számára.
Hazánkban kevés – nagyon kevés településen maradt meg eredeti helyén ilyen mértékben a népi építészet lakóházainak tömbje.
Az egyszerű falusi épületek között egy nagyon régi évszám is olvasható a homlokzaton :1738.
Sokan rendbe hozták, felújították a régi egyszerű lakóházakat – azokban az utcákban a várhegy tövében jó sétálgatni, megidézni a múltat, felfedezni a szép építészeti részleteket.
Az egységesnek tűnő hangulatos falusias környezet igazi érték-sétánkat követően érdemes megpihenni egy pohár badacsonyi vagy szigligeti bort megkóstolni igazai élmény mindenki számára.

Bagyinszki Zoltán

 

Vélemény, hozzászólás?