Népművészet – eredeti párnahegyek

Határon belül - 93.000 km2

Napjainkban újra erőre kapott a hímzés. A 20. század jellemzően dísztárgyait borító hímzett motívumok, a párnákról, falvédőkről, és terítőkről átkerültek napjaink használati tárgyaira. Nagymamáink még díszítettek vele, mi már hordjuk őket. A jelen embere és főként a fiatal generáció nehezen értelmezi az ornamentikától zsúfolt felületeket. Ellenben trendinek (divatosnak) találja az egyszerű háttéren önmagában megjelenő motívumokat. Ezzel mintegy kiemeli a kiválasztott motívum jelentőségét, azonosul vele. A pólón, vagy tornacipőn megjelenő hímzés, díszít, és felvállalásával önazonosságot ad.

A hímzés mint jel, visszakapta értelmét és értékét. A jelen korban újra a kommunikáció eszköze lett, de ma már nem tájegységekre vonatkozó azonosságot, hanem tágabb, nemzeti és generációs összetartozást jelöl. Így, a használat által teszi élővé a hagyományt a társadalom, és így változtatja saját képére az adott kor. A múzeum és az utca harca örök, a hagyományőrzés, és a hagyomány életben tartása egymás ellensége, és bajtársa.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Sajnos ma már kevesen tudják az egykori falusi tiszta szoba jelentését.
Vidéken a falvakban a házak tiszta szobája a reprezentáció, a jó vagy jobb mód bemutatásának helyszíne volt.
Ezt a helyiséget nem igazán használták, vigyáztak rá, a ritka becses vendég számára volt fenntartva – értékesebb bútorokkal rendezték be, egyedi használati tárgyakkal díszítették. Ez a szoba mindig tiszta volt – és hideg……..
A népművészet – a díszítőművészet jeles értékei a párnák is itt kaptak helyet. Ezeket a szép ( egyszerű vagy nagyon díszes, színes vagy fehér) motívumokat, díszes párnákat, huzatokat az elmúlt évszázadokban a tulajdonosok , a lányok asszonyok készítették.
A szülők, nagyszülők, a környék, a népi tájegység hagyományait, formakincsét, változatos ízlésvilágát reprezentálták. Belépve a szobába a leglátványosabb eleme a berendezésnek az ágy és rajta a díszesen egymásra vagy egymás mellé rakott párnák sora ragadja meg a tekintetünket.
Érdekes válogatás lehetőségét biztosította a fotós számára a közelmúlt témaköre, egy csokorra valót ajánlok önöknek.
Igazi kézműves alkotások számomra a matyó mintás, Mezőkövesden készült párnaköltemények , vagy a modernebb pápai kékfestő párnák voltak.

Bagyinszki Zoltán

Vélemény, hozzászólás?