Budapest – Schiffer Villa – Kernstok üvegfal, Vám- és Pénzügyőrség

Budapest

“Az alakok cselekvés nélküli létezésében a konfliktusmentes harmónia testesül meg… Nem egy valaha volt harmóniát idéz vissza, hanem szinte hisz annak eljövetelében. Az időtlenség és nyugalom biztonsággal és erővel párosul, amelyet az alakok szerkezetessége emel ki. Az a mód, ahogy Kernstok ez idő tájt készült festményein hangsúlyozza az emberi test strukturáltságát, kiemeli a kontúrokat, az üvegablak ólomosztásiban funkcionálisan is értelmet nyer. Az alakokat körülvevő táj és vegetáció aprólékosan dekoratív stilizáltságával ellentétben a figurák belső osztásait a szerkezetesség határozza meg. Kernstok komolyan vette a műfaji kötöttségeket, minden négyzetcentiméternyi felületet pontosan értelmezett, így a forma ebben a műben minden korábbi festményénél kiemeltebb jelentőséget kapott”

Az üvegablak kitűnő művészetkritikai leírása még 1982-ben megjelent a Művészettörténeti Értesítő 2.számában. Szerzői: Gábor Eszter – Nagy Ildikó – Sármány Ilona. – részlet

A Schiffer-villa 1910–1912 között épült, stílusa későszecessziós, a magyaros jellegű ábrázolást szem előtt tartva. Tervezője Vágó József, aki kora egyik legnevesebb építésze volt, és akinek az épület minden részletére gondja volt. Semmilyen részlet nem készülhetett az ő irányítása, alapvető terve nélkül.
A villa a maga nemében egy csoda! Majolikaburkolat, falburkolatok, fa-intarziás díszítések, Zsolnay-kerámia… számtalan gyönyörű részlet. Az egykori tulajdonos névjegye mindenhol felvillan, letisztult elegancia jellemzi a külső és belső teret egyaránt.

https://www.kozterkep.hu

Vélemény, hozzászólás?