Gyula – Nádi Boldogasszony Rk. templom

Gyula városa

A belvárosi római katolikus templomot mai formájában 1775-ben kezdték építeni, Linck János Károly uradalmi építész tervei alapján, Harruckern Ferenc kegyúr jóvoltából, barokk stílusban klasszicizáló elemekkel. A templomot a Szeplőtelenül fogantatott Szent Szűz tiszteletére áldották meg 1777-ben, majd szentelték fel 1823-ban. Egyhajós, homlokzati toronnyal, félkörös záródású szentéllyel épült a templom. A hossza: 50 m, szélessége: 16 m, belmagassága: 15 m, toronymagassága: 43.5 m.

A szentély mennyezetén a Szentháromság képe látható, 1924-ben festette Ramold Lajos. A hajó első seccoját Patay László festette. Címe, Kétszázhatvan év hálája. 1984-ben készült. Többek között boldog Apor Vilmos volt gyulai plébánost is ábrázolja és Gyula város történelméből láthatunk jeleneteket. A középső Székelyhidi Attila gyulai festő alkotása, Angyali üdvözlet a címe. Az utolsó mennyezetkép alkotója Marosvári György. Mária mennybevételét és Szent István fölajánlja a koronát Máriának, ábrázolja.

A néphagyományban máig él a Nádi Boldogasszony középkori kultuszának emléke. Úgy mondják, hogy a török idők alatt még tutajokon is jöttek a búcsúsok. A kegyhely felújításának történetét egy monda ismerteti: egy sarkadi lánynak álmában megjelent Szűz Mária, s megmutatta, hogy a Körös nádasaiban hová rejtették el egykor a kegyképet. Századunkban az elenyészett kép helyett festették az újat.

“Nádi Boldogasszony
El ne hagyd népedet
Kérünk e szent helyen
Segélj meg bennünket”

http://www.koroskoziegyesulet.eoldal.hu

Vélemény, hozzászólás?