Kiskunfélegyháza – városházi homlokzat- Zsolnay mintára

Határon belül - 93.000 km2

Három utcai homlokzattal rendelkező, összetett alaprajzú, kétemeletes szecessziós városháza csatlakozó beépítésében. Homlokzati rizalitokkal tagolták, egyik sarkán torony emelkedik. Homlokzatai vakoltak, a tagozatok téglából vannak. A lábazat fölött sávozott földszint emelkedik, melybe a falnyílások keretezés nélkül mélyednek be, a földszintet osztópárkány választja el az első emelettől. Az első és a második emelet nyílásai keretezettek. A második emeletet stilizált virágmotívumokkal díszített kerámia koronázópárkány zárja le, amelyből a falnyílások tengelyében félköríves lezárású, hasonlóan díszített táblák emelkednek ki. A falakat függőlegesen sokszögű falpillérek tagolják, ezeknek lábazata és leginkább sztupához hasonló “fejezete” azonban kőből van, ez utóbbi a már leírt kerámiapárkány fölé emelkedik, a szintén említett félköríves lezárású táblákkal egy magasságban. A sarok- és középrizalitokat pavilontető ill. sátortető, a köztük lévő épületrészeket nyeregtető fedi, színes mázas cseréppel. A tető síkjából bádog tetőablakok emelkednek ki.
A fszt. nyílásai állótéglány alakúak, két homlokzaton kirakatablakok, a harmadikon ablakok. Az 1. emelet nyílásai kettős ill. hármas szemöldökgyámos ikerablakok. A Kossuth L. u-i homlokzat 1-3-1-3-1-3-1 tengelyes, a Kazinczy u-i 1-13-1, a Dr. Hollós Lajos úti 1-1-3-1-1 tengelyes.
A főhomlokzat középrizalitjának földszintjét kocsiáthajtó, emeleteit a mindkettőt átfogó díszterem foglalja el. A díszterem ablakai félköríves lezárású színesüveg-ablakok. A három ablak szélességében 4 konzolon nyugvó kőrácsos erkély húzódik.
A torony négyzetes alapról indulva 8 szögletűvé keskenyedik, sarkait a már ismert pillérek hangsúlyozzák. Tagolása, díszítése az előbbiekhez hasonló, sisakja bádog. Óratorony.

http://muemlekem.hu/

Vélemény, hozzászólás?