Miskolc – Diósgyőri vár / rekonstrukció után!

Határon belül - 93.000 km2

A középkori lovagvárként is emlegetett erődítményről elsőként Anonymus emlékezett meg. A fénykor Nagy Lajos király uralkodásának idejére, a 14. századra esik. Ekkor kezdődött a 1526-ig tartó időszak, amikor hat királyné jegyajándéka, vidéki rezidenciája volt a vár – erről kapta ma is használatos elnevezését: a királynék vára.
A „Diósgyőr–Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” (diosgyor-lillafured.hu) című projekt keretében a Diósgyőri vár rekonstrukciója vált lehetővé. A vár, a délnyugati szárny kivételével két szint magasságig épült vissza, amelynek megújuló tereiben a korabeli élet interaktív formában válik „hétköznapivá”, és a hétköznapi események, rendezvények patinás miliőben válnak utánozhatatlanná. A délnyugati szárny megmaradt az 1800-as évekbeli, villámcsapás okozta romállapotában, így őrizve meg a vár romantikus képét.
A vár berendezéseinek sajátossága a kötetlen megismerésben rejlik; a látogató szabadon mozogva, minden dolgot kipróbálva élheti át a középkori vár hangulatát. Ehhez a hangulathoz az interaktív tartalmak mellett korhű ruhába öltözött animátorok, valamint a földszinti térben helyet foglaló középkori, mindennapi életet bemutató terek is hozzájárulnak.
A projekt emellett tartalmazta a vár melletti területen a Lovagi tornák tere, a Vásártér kialakítását, valamint a lillafüredi függőkert felújítását, új funkciókkal való feltöltését.
A vár visszaépítésével leszűkült az udvar, így annak szomszédságában helyet kap a Lovagi tornák tere, mely közösségi térként, a napjainkban felélénkülő lovas hagyományok ápolásának, rendezvények, koncertek megrendezésének helyszínéül szolgálja a közönséget.

http://miskolc.hu

Vélemény, hozzászólás?