Hencse – Márffy kastély / Golfklub

Határon belül - 93.000 km2

Tóth Kiadó, Debrecen
Bagyinszki Zoltán:  Száz magyar kastély c. albumából:

Hencsén található az egykori magyar rezidencia ( Somogy megye), amely a Márffy család kastélyaként épült 1813-15 között késő barokk stílusban.
A téglány alakú, egyszerű és elegáns kis kastély a park előterében épült, mellette korszerű kiegészítő épületek a vendéglátást szolgálják.
A földszintes épület homlokzatát  2 pár oszlopon  lévő timpanon díszíti.

Jelenleg a European Laker Golf és Country Club tulajdona.
A falu közepén lévő szép természeti környezet,  a vadregényes táj egy 6232 m hosszú, 18 lyukú ( par 72 minősítésű ) kiváló golf pályát rejt magában.
A városi nyüzsgéssel ellentétben a pálya előtti park fotóit látva irigylésre méltó a dendrológiai értékekkel rendelkező táj, a csend, a tavak, a madarak jelenléte. A környezetbarát golf autók csendesen suhannak a hatalmas fák  tövében
A 90 hektáros zöld sziget igazi kikapcsolódást biztosít a vendégek számára.  Az ország legnagyobb Tiszafája mellett  több mint 40 Mocsári ciprus ékesíti a parkot.

A sokáig elhanyagolt  létesítményt  a 90-es években felújították, amely ma már a sportot és az idegenforgalmat szolgálja . A kastéllyal szemben egyszerű klasszicista kúria áll.
A szerző a közelmúltban ismét felkereste az intézményt, készített egy friss kép-sorozatot és boldogan tapasztalta meg a további fejlődést, a bővítést, a kiváló vendéglátást.
Pár gondolattal és sok, sok képpel kiegészítette a több mint 10 éve megjelent kastélykönyv információit.
A golf szerelmeseinek és a szép parkok rajongóinak Hencse kötelező úti cél.

 

Vélemény, hozzászólás?