Budapest – Anonymus szobra

Budapest

A közel két méter magas szobor a Városligetben a Vajdahunyad vára mellett található. Anonymus = névtelen. Valószínűleg valamelyik Béla király jegyzője lehetett (I-II-III.IV.). Talán a legnagyobb az esély, hogy IV. Bélának dolgozott. Egyike annak a 10 szobornak, melyeket a XX. század elején I. Ferenc József adományozott a nemzetnek. Talapzatát Bálint Zoltán és Jámbor Lajos építészek tervezték.
A szobrász az alkotás elkészítésének lehetőségét nem pályázat útján nyerte el, hanem közvetlen felkérés alapján, Bánffy Dezső, akkori miniszterelnöktől. Ligeti eredetileg Zrínyi Miklós alakját szerette volna megformálni. Anonymus alakja nem sarkallta alkotómunkára. Mégis, legelőször a ma látható szobor vázlatát mutatta be a zsűrinek, akik meghökkenve nézték az arc nélküli szoboralakot. Hamarosan nagy vita keveredett a tagok között a műről. A konzervatív bírálók kifogásolták az ülő testhelyzetet és az aszimmetrikus elhelyezést. Az arc nélküli megjelenítés ötletét eleve elutasították. A szoborbizottság végül Fadrusz János határozott fellépése eredményeként egyenlő szavazati arány miatt közvetlenül a miniszterelnökhöz terjesztette fel döntésre a kérdést. Ekkor Bánffy Dezső úgy határozott, hogy a szobrász készítsen el egy új segédmintát, ahol a fej szabadon látható. A minta el is készült, de az eredeti kis minta, a hatvan centiméter magas bronzszobor sikert aratott Velencében, és még a Szépművészeti Múzeum is megvásárolta egy példányát.
Az időközben harminctagúra bővült szoborbizottság az új körben egyhangúlag szavazott az eredeti, csuklyás változatra.
A szobrásszal a helyszínen összetörették a másodikként elkészült változatot, ahol a fej teljesen kidolgozva volt látható.
Több helyszín is szóba került az elhelyezésnél. Végül jól választották ki, mert a szobor 1902 óta változatlanul áll a helyén.

Az alkotás ismertségéhez hozzájárult, hogy Anonymus alakjának többféle méretű és színezésű eozinmázas pirogránit, 1945 után porcelán változatát évtizedek óta sikerrel forgalmazza a Zsolnay-gyár.
Sőt, van tíz, és tizenhét cm nagy bronzváltozat is forgalomban.
Az Anonymus lett Ligeti Miklós fő műve; az életpálya csúcspontja. A szobrász az alkotás elkészültekor mindössze 27 éves volt! Ez volt első igazi köztéri műve.
Leírás Prohászka László Ligeti Miklós című könyve alapján.(32-36. p.)

www.kozterkep.hu – bejegyzéseiből válogatva

Vélemény, hozzászólás?