Magyar népi hímzések, motívumok

Határon belül - 93.000 km2

A hazai népművészet egyik látványos területe a viselet, a hímzett ruha. Ezekből leginkább a tájházakban, a táncházakban és a néptánc fesztiválokon láthatunk még szép darabokat. Azért még egy egy falusi ünnepen is felveszik, főleg az idősebb korosztály tagjai – sajnos kikopott már, nem hordják, más divat járja…..Csodálatos látvány a hollókői húsvét, ott még sok minden együtt van, fotózható a palóc népművészet.

A viselet,  a minta, a színvilág, változatos gazdag formakincs jellemzője egy egy magyar néprajzi tájegységnek, : matyó, palóc, buzsáki, sárközi, kalotaszegi,sióagárdi,alföldi, a nemzetiségek – stb.  A vidékenként különböző díszes ruházatot ( főleg a női ) közös forrásból eredeztetik, amelyet a népszokás  évszázadokon át alakított.
Egykoron büszkén viselték – talán még ma is viselik e nagyon drága és értékes hagyományőrző ” alkotásokat”. Régen a falvakban ügyes kezű lányok, asszonyok, majd a szövetkezetek,  ma népi iparművészek és alkotó művészeti közösségek, vállalkozók készítették,készítik a fotókon látható jellegzetes viseleteket.
E pár felvétel segítségével,  a teljesség igénye nélkül betekinthetünk a szép ruhák, változatos letűnő világába.

Bagyinszki Zoltán

 

Vélemény, hozzászólás?