Bük – Szapáry kastély

Határon belül - 93.000 km2

 

A belsők és a bejárat diapozitívjei anno – még a restaurálás előtti állapotot tükrözik.
Egyszer talán lesz módom a gyönyörű műemléket, a  teljes épületet kívül belül lefotózni !

A szakemberek,  a művészek a tulajdonos igénye alapján is remek munkát végezetek!

Bagyinszki Zoltán

A tizenöt éve üresen álló büki Szapáry-kastélyt 2007-ben vásárolta meg új tulajdonosa, aki családi otthonként kívánta hasznosítani. A felújítás terveit Rex-Kiss Béla és Hegedűs Viola jegyzi.
A 17. századi épületben kialakított szálloda 1994-ig működött, azt követően a kastély elhagyatva állt, kitéve az “idő vasfogának”. 2007-ben vásárolta meg új tulajdonosa, aki családi otthonként kívánta hasznosítani. A lakatlan épületegyüttes életében szerencsés fordulat állt be azzal, hogy új, az eredeti rendeltetésével azonos funkciót kapott, mivel a funkcionális igények lehetővé tették, hogy minimális beavatkozással és belső átalakítási munkával megőrizzük az épületek külső és belső kialakítását, építészeti és műemléki értékeit. A tervezést és a hatósági egyeztetéseket megelőzően egy igen alapos, minden részletre kiterjedő műemléki értékleltár és vizsgálat készült, a kastély tudományos dokumentációja, mely magában foglalja a felújítás során követendő műemléki szempontokat és javaslatokat is (szerzői G. Lászay Judit művészettörténész és László Csaba régész).

Új építészeti elemként a kastély és a melléképület közé, az épületekhez csatlakozó üvegház készült, mely egyrészt funkcionális kapcsolatot teremt a két épület között, másrészt magában foglalja az úszómedencét és az épületegyüttes gépészeti berendezéseit.
A kastély homlokzatát változtatások nélkül újítottuk fel, restauráltuk a vakolatdíszeket, kőszerkezeteket, szobrokat. A cseréptető a többféle cserépszín alkalmazásával megőrizte eredeti, „cirmos“ színhatását. A „szálloda-korszakból“ származó (a földszinten spalettás kétrétegű, emeleten Teschauer-rendszerű) ablakokat egységesen a mai igényeknek megfelelő szerkezetű, de a régivel azonos osztású, pálcás osztóbordákkal ellátott barokkos ablakok váltották fel, több prototípus után véglegesítve. A helyiségek kőburkolatot kaptak – padlófűtéssel – a szálló-korabeli, nagy elemekből készült halszálkás és táblás parketták helyett.
A belső terekben Pietro Antonio Conti stukkátor és Luca Antonio Colombo freskófestő alkotta meg a 17. század végén azt a dekoráció-együttest, amely mai, jelentős
részben roncsolt, töredékes állapotában is lenyűgöző virtuozitásról tanúskodik. A helyiségek stukkódíszei, falfestései, fal- és mennyezetképei gondosan restaurálva lettek. A főhomlokzat oromzatán lévő három kőszobrot Módy Péter kőszobrász restaurátor művész állította helyre. A stukkók és falképek restaurálását Gyarmati András és Heitler András festőrestaurátor művészek végezték el.

A kastélyt a kivitelezési munkák végeztével, 2009-ben vette használatba tulajdonosa. Megemlítendő, hogy a tulajdonosnak a tervezés kezdetekor már részletes elképzelései voltak az igényei szerinti kialakításról, alaprajzokról, belső terekről, anyaghasználatról és színezésről, melyek megfeleltek a műemléki elvárásoknak és amelyeket a tervezők is magukévá tettek a tervezés során.

írta: Rex-Kiss Béla, Hegedűs Viola (részletek)

építész tervezők: Rex-Kiss Béla, Hegedűs Viola – Technoart Kft.
építész munkatársak: Szendrei Zsolt, Pintér Magdolna, Túróczi Zita – Omega Design Kft.
művészettörténész munkatárs: G. Lászay Judit
történész munkatárs: László Csaba
statika: Karácsony Imre – Karácsony és Társa Kft.
üvegház statika és szerkezetterv: Kovács László – Alukonstrukt Kft.
gépészet: Kiss István – Épgép Kft.
szigeteléstechnológia: Szabó Kálmán – Szabó és Társa Kft.
épületvillamosság: Füle Ernő – Produkt Kft.
kertterv: Bánó Mátyás, Varga Dániel – Mohány és Páfra Bt.

http://epiteszforum.hu

Vélemény, hozzászólás?