Röjtökmuzsaj – a kastélyszálló télen

Határon belül - 93.000 km2

Az 1700-as évek közepén Röjtökön 25 jobbágyház és 5 zsellérház állt. Ezek birtokosa a Felsőbüki Nagy család volt. Egy 1799-ben íródott idézet szerint a birtok „egy emeletre épült kastélyával ékeskedik.” A kastély a XVI. században csak földszintes udvarház, a 3414 holdas Nagyerdő vadászháza volt. Romantikus, klasszicista stílusban építették kastéllyá 1750-ben. Főépülete kétszárnyú, ami nagy U alakú udvar kiépítését tette lehetővé. Az egyhangúságot oszlopos árkádok törik meg. Parkja eredetileg 8 hektár volt.
A kastélyparkban látható a Verseghi család kriptája. Verseghi Nagy Elek apját, Ferencet 1928-ban temették itt el. Verseghi Nagy Elek felesége 1934-ben 34 éves korában halt meg hét kiskorú gyermeket hagyva maga után. Ő is a kriptában nyugszik.

A kastélyt az államosítás után gyermeküdülőnek használták. Az új funkció átalakításokkal is járt, de elmondhatjuk, hogy a mobiliák elszállításán kívül komoly, visszafordíthatatlan kárt nem szenvedett az épület. A 90-es évekre a kastélyt kiürítették és az éveken át várt új gazdájára. Az eltelt idő nem használt az épületnek: műszaki állapota fokozatosan romlott, a park elvadult.

Derry Márta asszony 1997-ben vásárolta meg a kastélyt és teljes felújításával bebizonyította, hogy történelmi értékeink megőrzéséről nemcsak beszél, hanem tesz is érte. Azzal, hogy az elfeledett, rossz állapotban lévő kastélyt helyreállította, látogathatóvá tette, gondolt múltunkra, értékeink megbecsülésére, jövőnkre, gyermekeinkre. A számos hitetlenkedő meglepetésére a felújítás rekordidő alatt készült el.
Az előkészítő munkák, a felmérés, tervezés 1998 februárjától augusztusig, a kivitelezési munkák 1998 szeptemberétől 1999. decemberig, a belső berendezés 1999 szeptemberétől december végéig zajlott.

A felújítási munkák tervezésénél szempont volt, hogy minél többet tartsák meg a régi kastélyépületből és az új hozzáépítés igazodjon a meglévő épülethez.
A szállodai szobaszám növelése miatt a két oldalszárny tetőzetét megemelték és tetőtér beépítéssel, új lépcső kialakításával új szállodai szobákat alakítottak ki.
A földszinten az egykori üvegezett verandán megnövelték a télikertet és itt alakították ki az éttermet.
A legnagyobb méretű beavatkozást az uszodaszárny megépítése jelentette, de igyekeztek nem megzavarni a kastély harmóniáját. A hátsó udvar kedves, változatos tetőtömegeit is megtartották és ezalatt alakították ki a jelenlegi szaunát és helyiségeit. Az uszoda üvegezett, sokszögű formája nemcsak a parkkal igyekszik szoros kapcsolatot teremteni, hanem a főbejárati homlokzat üvegezett télikertjének kialakítására is utal.

2000 szilveszterén megnyitott a négycsillagos Szidónia Kastélyszálloda. Egy álom vált valóra ezzel.

http://szidonia.hu

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!