Gyula – Málenkíj robot, a gyulai németek emlékműve

Gyula városa

BÁNYÁSZLÁMPA FÉNYÉT ŐRZI A MÁLENKIJ ROBOT 70. ÉVFORDULÓJÁRA ÁLLÍTOTT GYULAI EMLÉKMŰ

Szőke Sándor és Csőke Péter alkotása Németváros szívében őrzi az elhurcolt gyulai németek emlékét
GYULAI HÍRLAP • F. C.

Ünnepélyes keretek között leplezték le a málenkij robot 70. évfordulójára állított emlékművet január 10-én Gyulán. A Szőke Sándor szobrászművész és Csőke Péter kőfaragó alkotta, beszédes vonásokat hordozó szobor az Apor térre került, hogy Németváros szívébe szilárd gyökereket verve ezentúl az idők végezetéig őrizze az elhunyt gyulai németek emlékét. A rendhagyó eseményt az ég is megkönnyezte, ám a megemlékező sokaság tiszteletteljesen várta az emlékmű felfedésének pillanatát.

Az ünnepségen Kovács Lajosné Murvai Zsuzsa, a K. Schriffert Hagyományőrző Kör elnöke üdvözölte a megemlékezőket, majd őszinte meghatódottsággal mondott köszönetet mindazon közreműködőknek és támogatóknak, akik lehetővé tették, hogy kőbe vésett emléket állíthassanak őseiknek.

A Szőke Sándor és Csőke Péter által megteremtett lenyűgöző alkotást dr. Görgényi Ernő polgármester, Ritter Imre, a Parlament német nemzetiségi szószólója, Mittag Mónika, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, valamint Ráczné Haász Magdolna és Ludvig András, a málenkij robot túlélői leplezték le. Az emlékművet dr. Kovács József általános püspöki helynök és Kovács Péter esperesplébános áldotta meg.

A továbbiakban Kovács Lajosné Murvai Zsuzsa tolmácsolásában Szőke Sándor gondolatait hallhatták az egybegyűltek, melyből kiderült, milyen elképzelések vezérelték őt a szobor megálmodása során. Az emlékmű rusztikus megjelenésével igyekszik feleleveníteni a rábízott emlékeket. Sírkőszerűsége az elsődleges, de az itthon maradók utolsó emlékképét, a távolodó marhavagonok sziluettjét, sőt egyúttal a bányák sötét üregét is felidézi.

– Az oldalsó látvány már egy újabb kép, oszlopokat és szúrósdrótot imitál – a tábori élet kellékeit. Ez, az emléktöredékekkel átszőtt kő végül egy ereklyetartóvá áll össze. Egy orosz bányából hazamentett bányászlámpát őriz szíveként, mint a fény forrását jelképezve a sötétséggel szemben – osztotta meg a jelenlévőkkel a szobrászművész gondolatait Kovács Lajosné Murvai Zsuzsa.

Ezt követően a megemlékezők koszorúkkal díszítették fel városunk új ékességét, mely során – többek között – a málenkij robot 24 túlélőjének, valamint az elhunytak árváinak és leszármazottainak képviselői is elhelyezték az emlékezés virágfüzéreit.

Az ünnepség végét a málenkij robot 60. évfordulójára készített, 220 kilós, Szent József-templomi nagyharang hirdette ki, melynek zengő szavait minden jelenlévő némán hallgatta, ily módon is tisztelegve az áldozatok emléke előtt.

gyulaihirlap.hu

Vélemény, hozzászólás?