Révkomárom – Nádor vonal és a Lapidárium

Felvidék

A védelmi vonal első változata még földből készült 1809-ben József nádor irányításával, innen kapta a nevét. Az öt, kőből és téglából készült bástya és az azokat összekötő fal végső kiépítésére 1839-1847 között került sor. A külső védelmi vonal hadászati célja az volt, hogy lezárja a Vág és a Duna közötti nyílt szakaszt, így biztosítva az Öregvár védelmét.
A a Nádor-vonal tulajdonképpen a régebben kifejlesztett, önálló erődelemek egyesítéséből jött létre. A Nádor-vonal bástyáit a szálláshelyiségek és védelmi állások egysége és egybeolvasztása jellemzi. A gyalogsági fegyverek számára kialakított lőrések és a nehéztüzérségi állások nagy száma, valamint a katonai szálláshelyek hatalmas kapacitása is igazolják, hogy a Nádor-vonal korának egyedülálló erődépítészeti remekműve volt.

http://www.muemlekem.hu
[google-map-v3 shortcodeid=”ef9669aa” width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Komarno, Szlovákia{}5-default.png{}Komárno, Szlovákia” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?