Bécs – Hundertwasser ház ( Ausztria )

A nagyvilágról

Cím: A-1030 Wien, Kegelgasse 35/3

Sokan kihagyják, mert nem tudják, merre keressék, és hogyan juthatnának el oda, ahol Bécs egyik legérdekesebb és legizgalmasabb épülete áll a Löwengasse és a Kegelgasse sarkán. A Hauptbanhofról a Linie O –val juthatunk el a Radetzky Platzra, ez lesz a 10. villamosmegálló. Itt egyenesen előre sétálunk egészen addig, amíg bal oldalon meg nem pillantjuk az épületet. A Westbahnhofról azU3-as metróvonalon jutunk el a Landstrasse – Wien Mitte állomásig, ez a hetedik megálló, itt szállunk le. (Bécsben a vonaljegy jelenleg 2,10 euró.)

Van, aki már hallott róla, és valami bizarr, különc dolognak tartja, esetleg polgárpukkasztó látványosságnak gondolja ezt az ötvenlakásos, a kék, sárga, vörös és fehér élénk színárnyalataiban tündöklő homlokzatot, ami izgalmasan hullámzónak, mindig mozgásban lévőnek tűnik (a padló is nagyon színes és hullámzó mindenütt). A huszadik század egyik legérdekesebb és leghíresebb művésze tervezte, az építész-filozófus Friedensreich Hundertwasser (1928-2000), aki azt vallotta, hogy: „Annyi sok vonal van, millió és millió, de halálos csak egy van köztük: a vonalzóval húzott.”

Az épületen nincs két egyforma ablak, mindegyik jellegzetesen különbözik a többitől akár méretében, akár formájában, akár stílusában vagy színeiben. Hogy a tervezőt idézzük: „Néhányan azt állítják, a házak falakból állnak. Szerintem ablakokból.”

A házat két hagymakupola teszi mesébe illővé, a tetőt és a teraszokat földdel fedték be, fűvel, fákkal és bokrokkal ültették be. A mester szerint: „Csak ha úgy szereted a fákat, mint önmagadat, akkor van esélyed a túlélésre.”

A ház (amelyben 52 lakás, 4 iroda, 16 privát és 3 közös terasz van) 1983 és 1986 között épült, 250 fát és bokrot ültettek oda. Hundertwasser nem fogadott el a tervezésért semmit, a szóbeszéd szerint már annak is örült, hogy nem építenek így oda semmilyen közhelyes átlagépületet. Az utca túloldalán, a házzal szemben találhatjuk a Kalke Village-et, ami 1991-ben nyílt meg. Nevét Hundertwasser barátjáról kapta, akivel együtt álmodták meg ezt a nagyon színes, eleven, lüktető, rendkívül hangulatos művészeti és üzletközpontot. Üzleteket, kávézókat és galériákat találunk itt, mivel egy keleti, romantikus bazár volt az eredeti elképzelés, a tetőre pedig egy egész kis erdő került. Itt megpihenhetünk kicsit, ehetünk-ihatunk, vásárolhatunk kedvünkre.

http://www.kalke-village.at/
[google-map-v3 shortcodeid=”f6ca59fc” width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Kegelgasse 37-39 1030 Wien Österreich{}stop.png{}Kegelgasse 37-39 1030 Wien Österreich” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?