Gyula – Városháza Díszterme

Gyula városa

Gyula egykori vármegyeházát, a város mai polgármesteri hivatalát 1876 és 1877 között építették Linczbauer János tervei alapján neoreneszánsz stílusban.

Az eredeti megyeháza épülete barokk stílusban készült el 1793-ban, mely épületet többször is bővítették, de végleges formáját Linczbauer építészmesternek köszönheti. A többszöri munkálatok miatt stílusjegyei változatosak, kialakításában egyaránt felismerhető mind barokk, mind a reneszánsz és a későbbi klasszicista hatás is.

A Petőfi-téren álló épület büszkén viseli impozáns kialakítását, motívumait. Ilyen kiemelkedő szépségű alkotás például a karzatos díszterem kazettás mennyezete, a boltozott földszinti helyiségek és a díszteremig vezető lépcsőház.
Az épület főhomlokzatának timpanonját Békés megye címere díszíti.
Megyeházából Városháza 1950-ig ez az épület töltötte meg a vármegyeháza funkciót, majd a hivatalt áthelyezték Békécsabára. Ma a gyulai képviselőtestület a műemlékké nyilvánított városháza dísztermében tartja üléseit, de polgári esküvőknek is helyszínt biztosít az impozáns terem, melynek mennyezete települések címerével való gazdag díszítése jelzi az épület egykori funkcióját.

http://www.kulturinfo.hu

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!