Gyulavári kastély park

Gyula városa

Gróf Almásy Dénes 1933. évben lányára Jeannera hagyta a Gyulavári birtokot, Szigetmajort a rajta lévő kúriával. A Gyulavári birtok többi részét a leánytestvérek örökölték. Gróf Almásy Jeanne férjhez megy Gróf Pongrácz Jenőhöz. Gróf Pongrácz féle birtokon 1919-1945. évben malom, húsfeldolgozó, szeszgyár és téglagyár található. A héttagú grófi család csak nyáron és ősszel tartózkodott a Vári kastélyban. Ősszel sok vendég érkezett és nagy vadászatokat tartottak, a kastélyhoz tartozó 200 hold erdő vadban rendkívül gazdag vadaskert volt. A kastélyt és a birtokot téli időszakban gazdatisztek irányították.
A kúria és a park Gyulavári község belterületén található, a park területe mára alig 1,8 ha-ra zsugorodott. Gyulavári 1776-ban a Kétegyházi uradalomhoz tartozott, később önálló település lett, majd 1977. április 1-től közigazgatásilag Gyula városához tartozik.

Részlet a kastély ismertetőjéből:

Gyulavári kastély, az ezerarcú világ,  –  a csönd szigete.

“…valahol mintha valami nyílna
virága csönd álom a szirma.” / Kányádi Sándor /

Látogasson el Ön is a gyulai Várfürdőtől 7 km-re található gyulavári Wenckheim-Almássy kastélyba. A gyönyörűen felújított, patinás épület és vadregényes parkja 18 különböző témájú kiállításnak, konferenciáknak és rendezvényeknek ad otthont.

Szolgáltatásaink:

Óvodai és iskolai csoportok részére gyermekfoglalkoztatások szervezése. Időszaki kiállításokhoz helyszín biztosítása. Konferenciák, osztálytalálkozók, továbbképzések, csapatépítés-csapatépítő tréningek és egyéb rendezvények lebonyolítása. Ökomenikus kápolnánkban keresztelők, esküvők szervezése. Kerékpárkölcsönzés, akár csoportok számára is túrákhoz, kirándulásokhoz.
Újonnan kialakított zöld parkunkban tanösvény, játszótér, faház, padok és szabadtéri főző-sütőhelyek várják a park látogatóit. Általunk összeállított „Gyulai” piknik kosár vásárolható, melynek tartalmát az égbetörő faaggastyánok között a zöldellő pázsiton elfogyaszthatják.

Megközelítés:

- Autóbusszal:
A 4 sz. helyi járattal a vasútállomástól a belvároson keresztül.
- Autóval:
A 44-es úton, a román határátkelőhely felé, majd a Fehér-Körös hídján keresztül a Széchenyi u. 71. szám alatt találnak meg bennünket.
- Kis vonattal:
Időpont egyeztetés: 30/854-5283

Elérhetőség:
Telefon és fax: 66/639-632;
Mobil: +36 30 545 4471
E-mail: info@gyulavarikastely.hu
www. gyulavarikastély.hu

ITT és MOST VÁRJUK A HOZZÁSZÓLÁST!