Kereszténysziget Vártemplom

Erdély - Partium

A korabeli dokumentumok tanúsága szerint már a XIII. században temploma volt a településnek.
A templom eredetije román stílusban épült, egyhajós bazilikatemplom volt. A XV. században, amikor sorban erődítették a templomokat, teljesen átépítették. A régi épületegyüttesből csak a nyugati torony alsó emeleti része maradt meg. Az átépítés során a templom gótikus stílust nyert, melyet András, szebeni kőfaragó mester irányításával 1480 és 1490 között tettek meg. Ekkor kapta háromhajós formáját úgy, hogy az oldalhajók is a főhajó magasságában épültek.
A szentély két oldalán kápolna áll, a szentélyben kis, gótikus kőpad található. A kettős, többszögű, tornyokkal tagol várfal 1486 és 1498 között készült.

1658-ban a török seregek ostromolták és foglalták el.

Kereszténysziget középkori, tiszta katolikus lakossága a reformációkor a templommal együtt lutheránus lett.

http://www.karpat-medence.hu
[google-map-v3 shortcodeid=”13fe9911″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Kereszténysziget, Szeben, Románia{}chapel-2.png{}Kereszténysziget, Szeben, Románia” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?