Királykői zerge család

Erdély - Partium

A Kárpátok gyöngyének is emlegetett Királykő a Déli-Kárpátok legszebben kiemelkedő magashegysége, melyet a függőleges falak, fehér mészkőszirtek, félelmetes hasadékok tesznek látványossá. Növényvilága is egyedi, különlegessége a szigorúan védett, csodás szépségű királykői szegfű (Dianthus callizonus), mely az egész világon csak itt terem.
A hegység tulajdonképpen egyetlen 22 km hosszú, csipkézett mészkőgerinc a Bucsecs és a Fogarasi-havasok között, Erdély dél- keleti szélén. A hegység egész területe a Királykő Nemzeti Park részét képezi. Legmagasabb pontja a 2238 m magas Pásztor-csúcs.
A Királykő területén több mint 160 barlangot tartanak nyilván, közülük a 629 méter hosszú Dâmbovicoara-barlang és  a 367 méter hosszú Medve-barlang a legnagyobb, valamint a több mint 450 méter mély Grind-zsomboly (Románia egyik legmélyebb barlangja).
A hegység vad sziklavilága tökéletes menedéket nyújt számos védett faj számára, mindennapos látvány itt a zerge, de megtalálható a hiúz, a barnamedve és számos denevérfaj is.

(forrás: http://www.utazzerdelybe.hu )
[google-map-v3 shortcodeid=”3554e5b5″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Királykő-hegység, Orașul Zărnești, Brassó megye, Románia{}mountains.png{}Királykő-hegység, Orașul Zărnești, Brassó megye, Románia” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?