Gyula – Gyulai virágok, EU versenyre készülve

Gyula városa

Szemügyre vette Gyulát az európai virágosítási verseny zsűrije

A bírák útjuk során gyulai iskolásokkal és civil szervezetek tagjaival is elbeszélgettek.
GYULAI HÍRLAP • S. E. • HÍREK • 2014. július 04. 18:40

A parkok és zöldfelületek gondozottsága mellett környezetvédelmi és idegenforgalmi szempontokat is figyelembe vett értékelése során az Entente Florale Europe nyolctagú zsűrije Gyulán. Az Európai  Virágos Városok és Falvak Versenyén idén tizenegy ország települése vesz részt.
Gyula a 2013-as Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen elért eredményével másodjára vívta ki a jogot, hogy hazánkat képviselhesse az európai virágosítási versenyen. Zebegény a falvak  között bizonyult a legjobbnak, így kategóriájában szintén versenybe száll az első helyért.  Településünkön kisvonattal haladt végig a zsűri a tervezett útvonalon. Délelőtti körsétájuk során a városházát, a Csigakertet, a Harruckern teret, a Gyulai Várfürdőt és a kastélykertet is szemügyre vették. A Kossuth téren kialakított civil állomáson dr. Görgényi Ernő polgármester és Rudi Geerardyn zsűrielnök tartott sajtótájékoztatót. A városvezető megtisztelőnek nevezte, hogy Gyula képviselheti az országot a rangos európai versenyen, egyúttal köszönetet mondott mindazoknak, akik munkájukkal segítették a felkészülést. Dr. Görgényi Ernő kiemelte a lakosság, valamint a gyulai civil szervezetek, intézmények és gazdálkodó szervezetek közötti példás együttműködést.  Rudi Geerardyn kifejtette: a zsűri összetett szempontrendszer alapján értékeli a településeket, a zöld területek és a kerttervezés mellett az idegenforgalomnak és a lakossági szerepvállalásnak is figyelmet szentelnek. A bírák iskolásokkal és civil szervezetek tagjaival is elbeszélgettek, hogy képet kapjanak a városban folyó környezetvédelmi nevelésről és önkéntes tevékenységről.
Prutkay János, a magyar települések felkészülését segítő bizottság elnöke elmondta, idén – a hagyományokkal ellentétben – tizenkettő helyett tizenegy ország: Olaszország, Horvátország, Szlovénia, Ausztria, Magyarország, Csehország, Németország, Belgium, Hollandia, Anglia és Írország vesz részt a versenyen.

– Európa legjobb települései közé bekerülni önmagában elismerés – hangsúlyozta a szakember. A bronzminősítéshez 65% felett, az ezüstminősítéshez 75% felett, az aranyminősítéshez 85% felett kell teljesíteni a szigorú, százpontos kritériumrendszerben. A zsűri augusztus 9-én hozza meg döntését, az eredményeket a szeptember 26-i százhalombattai nemzetközi díjkiosztón ismertetik.

[google-map-v3 shortcodeid=”0f170543″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Magyarország, Gyula{}flowers.png{}Magyarország, Gyula” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?