Al-Duna, Lászlóvára környékén

Erdély - Partium

Alduna, a Duna szűk, szoros völgye Báziástól a Vaskapu sellő alsó végéig, kb. Szibbig.

Leírása

A csodás szépségű folyószakasz 131 km hosszú. A Duna esése eleinte csekély, ezért az A. Báziástól Ómoldováig zátonyos, Ómoldován alul esése megnövekedik, és ilyen marad egészen a Vaskapu-szoros aljáig, míg csak ki nem érkezik a Havasalföldre Ez a nagyesésű szakasz Ómoldovától-Orsováig a Kliszura. Itt következnek egymásután a Kozla-, Dojke-, Izlás-, Tachtália-, Greben- és a Juc-sellők. A Plavisevica és Dubova közti rész a Kazánszoros. A Duna itt a legkeskenyebb, medrét meredek sziklafalak szegélyezik. Ez a szakasz barlangi eredetű. A boltozat beszakadásával keletkezett a Kazán-szoros, amit az is bizonyít, hogy feneke a tenger színe alá ér. Az A. utolsó, nagyesésű szakasza a Vaskapu-szorulat, ezt elhagyva, megcsökkent eséssel, kanyarogva folyik tovább a Havasalföldön.

Szabályozása

Az A. szabályozása a folyam Báziástól Orsováig terjedő 114 km hosszú szakaszának és az ez alatt levő Vaskapunak hajózhatóvá tételét biztosította. Ezen a szakaszon a folyam szélességei és mélységei hirtelen változtak; a szorulatokban a normális vízsebesség négy-ötszörösre emelkedett, ami a hajózást csaknem lehetetlenné és a sziklazátonyok miatt rendkívül veszélyessé tette. A szabályozást a magyar állam hajtotta végre 1890-98 között (l. Dunaszabályozás). A szabályozás egy része volt a Vaskapu zuhatagjainak hajózhatóvá tétele.

Lászlóvárat Luxemburgi Zsigmond építtette 1427-ben, a Duna túloldalán levő Galambóc várával szemben. Innét irányították Galambóc ostromát. 1429 és 1435 között a Német Lovagrendé, majd a szörényi bánoké volt. 1524 körül a török elfoglalta. Nem tudjuk, hogy mikor pusztult el. Csekély maradványai láthatók a falutól délre magasodó hegy tetején.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

(forrás: http://hu.metapedia.org/wiki/Alduna )
[google-map-v3 shortcodeid=”0ecb2fa4″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Lászlóvára, Románia{}cruiseship.png{}Lászlóvára, Románia” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?