Gyula – Gyulai Kálvária – Kiss György stációi

Gyula városa

gyulai_hirlapAz egyszerű, dombon álló késő barokk kápolnában a régió legértékesebb, 200 éves faszobrai láthatóak.
A dombra, a kápolnához vezető emelkedőn található a 14 bronz stáció, amelyek Kiss György, ma Budapesten élő és alkotó gyulai szobrászművész kiváló alkotásai.
A művész rendhagyó módon oldotta meg a szenvedés, a kereszt hordozásának bemutatását, a kezek több helyen meghatározzák a kompozíciót.
Érdemes kisétálni és megtekinteni a domborműveket.
Büszkén vallom hogy Gyurival, e kiváló “emberrel” jó barátságban vagyok . Ő készítette a Kossuth szobrot a Kossuth térten és a város 1956.-OS  EMLÉKMŰVÉT,
amely a templommal szemben az Élővíz-csatorna mellett, az Október 23. téren található.
Feltétlen javaslom a témával kapcsolatos Sass Ervin cikk  elolvasását. ( Gyulai Hírlap ).

Bagyinszki Zoltán

Az alkotásról és az alkotóról bővebben olvasható Sass Ervin cikke a Gyulai Hírlap 1993. évi július 30 -i számában. (külön kép)
[google-map-v3 shortcodeid=”2d6c5044″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Gyula, Magyarország{}chapel-2.png{}Gyula, Magyarország” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?