Kunhegyes Református temploma I. – külső képek

Határon belül - 93.000 km2

A templom terveit 1826-ban Homályosi Ferenc szolnoki építész készítette el, a kivitelezést azonban Grizner József hevesi építőmesterre bízták, mivel a legkedvezőbb árajánlatot (480.000 Ft) Ő tette meg. 1828 tavaszára már 200.000 téglát égettek ki (akkor még a szőlőskertekből kikerült szőlő-veszőkkel) és még ez év nyarán a fundamentum felépült.
Már az építkezés elején rádöbbentek a nyakas kunok, hogy nagy fába vágták a fejszéjüket, mert a gyülekezet teherbíró képessége kevés a túlméretezett építkezéshez. 1829-ben a templom falát még egy öllel magasabbra emelték a föld szintjénél, de már ez az emelés is megártott nekik. A következő évben abbamaradt az építkezés, 1831-ben pedig még az építési állványokat is széthordták az emberek, mert az országosan elterjedt kolerajárvány Kunhegyesen is vámot szedett. (400 embert ragadt el a halál) és a deszka kellett a koporsók készítéséhez.
Az építkezés csak 1833-ban indult újra és 1836-ra a falak felépítése befejeződött. Grizner József tudásából azonban többre nem telt. A kivitelezés nagysága meghaladta a tudását, de életvitele sem volt alkalmas ilyen komoly munka irányítására. Az egyház vezetősége ezt látva, a vele megkötött szerződést felbontotta és Streimelvogel Mihály egri építőmesterrel kötött új szerződést a további építkezések folytatására.
Közben a kun atyafiak étvágya is megnőtt és elhatározták, hogy megépíttetik az egyházmegye legnagyobb templomát, mégpedig nem is egy toronnyal, hanem kettővel. Gondolták – ha már lúd, legyen kövér! Ilyen templomot pedig abban az időben csak Hild Józsefhez hasonló építészek tudtak tervezni. Hild József el is készítette a kéttornyú templom tervét, s 1841-ben új erővel foghattak hozzá a nagy építkezéshez. 1842-43-ban a templom belseje, mennyezetek, karzatok, boltívelések, továbbá az egész tetőzet elkészültek. 1844. augusztus 18-án és szeptember 15-én a gömbök, vitorlák, csillagok is elhelyezést nyertek a tornyokon. Ezeket a dátumokat onnan tudjuk pontosan, mert az utóbb jelzett napokon (augusztus 18 és szeptember 15) a déli torony gömbjében a templom építésének ütemét feltüntető írást helyeztek el.
Egy másik irat 1850-ben lett a déli torony gömbjébe helyezve, abból az alkalomból, hogy a tornyokat villámhárítóval szerelték fel. Ezt az iratot Csávás Imre, később kir. táblabíró fogalmazta meg.
Végül a harmadik iratot Rácz Miklós lelkész hagyta az utókorra 1890. május 21-én abból az alkalomból, hogy a tornyok gömbjeit leszerelték aranyozás céljából. Ez az írás is a déli torony gömbjében lett elhelyezve. A gömbben elhelyezett iratok a ref. egyház birtokában vannak.
A templom építése 60.000 Ft adósságot hagyott az egyházközség vállán, melynek törlesztése évtizedekig tartott.
Vitathatatlan érdeme azonban elődeinknek, hogy utódaik számára méreteiben lenyűgöző, szépségében országos hírű, ma már műemlékként nyilvántartott létesítményt hagytak hátra. A templomot 1953-ban nyilvánították műemlékké. Méretei: 54 m hosszú, 24 m széles, falmagassága az ereszig 20 m, a tornyok magassága a csillagig 48,5 m, az épület belső magassága 26 m. Befogadó tere kb. 3000 fő.
Neoklasszicista stílusban épült A főbejárat felett lévő ablak, toronyablakok, a torony tetőszerkezete román stílust, a főbejárat mellett ión és dór oszlopok, a szószéket körülvevő díszítések pedig a reneszánsz stílust mutatják. Magasbatörő, megragadó térhatású, a belső tere két emeletes körülfutó karzattal, amelyeket a földszinten dór, az emeleten ión oszlopok fognak körül. A templom végleges befejezése csak 1859-ben történt meg, amikor a régi templom anyagából kőkerítéssel vették körül, amelyen belül hatalmas parkot létesítettek.
A templom orgonáját Docsekát József debreceni orgonaépítész 1885-ben készítette el 5000 Ft-ért.

(forrás: http://www.kunhegyes.extra.hu )
[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Református templom, Kunhegyes{}photo.png{}Református templom, Kunhegyes” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?