Szentantal Koháry – Coburg kastély

Felvidék

fotó: Bagyinszki Zoltán és János

A Szent Antal falu, melynek nevezetessége a késő gótikus kastély, csak 6 kilométer távolságban van Selmecbányától.

Koháry-kastély – 1744-1750 években Gróf Koháry András építette a barokk kastélyt és Coburg család birtokát képezte, amelyet Hont vármegye legszebb kastélyának tartottak. 1861-ben született Ferdinánd Miksa Károly 26 évesen átvette a hatalmat Bulgáriában. 1908-ban független cársággá kiáltották ki Bulgáriát. Az első világháborút követően lemondásra kényszerűlt, önkéntes számüzetésbe vonult, szívesen tartózkodott a Szentantali kastélyban, 1944-ben hagyta el Szlovákiát.

A 19. században klasszicista stílusban átépítették, ám homlokzata és díszkutja megmaradt. Lépcsőháza a Schönbrunn mintájára készült, barokk szobrokkal. XIV. Lajos korabeli bútorzata nagyrészt megmaradt.

Érdekessége a naptári szimbolumnak megfelelően építették: 4 bejárata (évszakok), 12 kéménye (hónapok), 7 árkádja (hét napjai), 52 szobája (hetek egy évben) és 365 ablaka (év napjainak száma) van.
Nagyon szép a kastély mellet az 5 hektáros park is kis tavakkal, vízesésekkel és mesterséges barlangal, ahol a nehéz napok után jól esik a séta és a pihenés és egy kis felmelegedés a hideg szobák után.

A kastélyban múzeum van, Enteriör és Vadászati kiállításokkal.
A kastély a hagyományos kiállított tárgyakon kívül ismert a szezonális rendezvényei révén is – Hubert napok, a kastély éjjeli megtekintése – csábítja a turistákat. A vadászkiállítással, a gyönyörű parkterülettel és a legendákkal övezett Szitnya hegycsúcsra nyílt kilátással ez a kastély környékének egyik gyöngyszeme.

Szent Hubertusz legendája.
A vadászok védelmezője Szent Hubertusz legendája, az akvitániai hercegről szól, aki előszeretettel hódolt az alkoholnak, vendégségeket tartott vadászattal egybekötve, ahol nem kímélte az állatokat sem.
Egy vadászaton a sűrű bozótban egy szarvas jelent meg előtte, agancsai közt fénylő kereszttel. A keresztre feszített Jézus kérte őt, hogy véglegesen fejezze be a felesleges öldöklést. Hubertre olyan nagy hatással volt a jelenés, hogy az állatok védelmezőjévé vált és felvette a papi szentséget.

Szentantali Múzeum
Tel: +421 (0) 915/821 973,+421 (0) 45/691 39 32
Fax: +421 (0) 45/692 19 55
Email: info@msa.sk
Web: www.msa.sk

Forrás: http://www.kastelyok-utazas.hu
[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”hu” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Svätý Anton 969 72, Szlovákia ‎{}castle-2.png{}Szent Antal Koháry – Coburg kastély” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Vélemény, hozzászólás?