Párizs – modern arca, La Defense (Franciaország)

A nagyvilágról

A La Défense Párizs egyik fontos, a történelmi városmagtól nyugatra elterülő üzleti központja, közigazgatásilag azonban nem része. A francia főváros Neuilly-sur-Seine negyedével határos területen a Hauts-de-Seine megyében elhelyezkedő Nanterre, Courbevoie és Puteaux osztozik. A negyed a legnyugatibb pontja Párizs 10 km hosszú történelmi, kiemelkedő jelentőségű épületekkel, és emlékművekkel jelölt útvonalának, az Axe historique-nak. Az útvonal a történelmi városmagtól, a Louvre-tól indul, majd a Champs-Élysées-n végighaladva éri el a Défense negyedet, a Diadalív érintésével.

Az útvonal végében található, mintegy 100 m magas Grande Arche, hatalmas előtere körül elterülő épületek közül számos Párizs legmagasabbjai közé tartozik. A 31,4 hektáros területen fekvő 72 üveg-acél épület – köztük 14 db 150 méternél magasabb – 3,5 millió négyzetméternyi irodájában naponta mintegy 150 000 ember dolgozik, ezzel a La Défense Európa legnagyobb üzleti negyedének számít.

A terület a nevét egy szobor, a La Défense de Paris (Párizs védője) után kapta, ami 1883-ban épült, megemlékezve a katonákról, akik Párizst védték a porosz–francia háború ideje alatt. Az elnevezés a látogatókat rendszeresen megtéveszti, gyakran feltételezik, hogy ez valami fajta katonai terület, vagy intézmény.

Forrás: wikipédia

Vélemény, hozzászólás?