Bucsecs – Szfinx és a kőgombák

Erdély - Partium

Ez a hegység földrajzilag a Déli Kárpátok keleti csoportjának a tagja, Brassóból közelíthető meg könnyen.

A Bucsecs roppant konglomerát és mészkő tömbje, a Caraiman aprónak tunő – de ha a közelében járunk mégis óriási (40 m) – keresztje a Prahova völgyét uralja. A hegy évmilliók alatt nyerte el mai völgyszabdalta sziklatömbökből, meredek bércekből álló képét. Lentről a tetőt is vad, szakadékos vidéknek ítélhetjük, de ez nem igaz: fenn egy nagy kiterjedésu fennsík van, különleges növényvilággal és még csodálatosabb, furcsább sziklaalakzatokkal. A hegység méretei ott nem is érzékelhetők, csak ha a sziklák peremére merészkedünk. Ekkor az alant feltunő városok (Azuga, Bušteni, Sinaia) aprósága képeszt el. A magasban a téli jégfelhalmozódások gyakran nyáron sem olvadnak el, megvárják a következő havat, a metsző havasi szél pedig júliusban is a téli ruhát teszi kötelezővé.

Az üdülővárosok a turisták ezreit vonzzák, sokuk a Bucsecsbe is behatol, így ez lett Románia legismertebb és leglátogatottabb hegysége. Kivételes menedékházláncolattal rendelkezik, felvonóval pedig bárki megközelítheti. A túrázás, teljesítménytúrázás és a sziklamászás rabjai megtalálják az összes kedvükre való terepet.

A hegység metamorf kőzetalapon nyugvó, a földtörténeti középkorban lerakódott réteges üledékes kőzetekből épül fel. Az északi rész a legmagasabb, itt van az Omul csúcs, amely 2505 méterrel emelkedik a tengerszint fölé, így a Bucsecs legmagasabb csúcsa.

A völgyeken kívül a felszín kisebb formái is gyönyörködtetnek; híresek a Babele menedékház melletti kőgombák és az emberfejre emlékeztető Szfinx. A jég, a szél, a víz eróziója koptatta, csiszolta ezeket a sziklákat ma ismert alakjukra. A természet vésője elképesztő munkát végzett, olyannyira, hogy gyakran röppennek fel olyan fejtegetések, amelyek a mesterséges eredetet próbálják bizonyítani. Valószínu, hogy az Omul csúcson is volt egy „szfinx”, de a századelőn, a menedékház építésekor dinamittal felrobbantották. Talán az a szikla, amelynek oldalában épült a szálláshely, ennek a maradványa.

Számos védett terület van itt, törvény óvja az állat-és növényvilágot, a bőkezu természet ajándékait: a morajló vízeséseket, zúgó patakokat, mély, meredekfalú völgyeket, a barlangokat, már amennyire a balkáni viszonyok közt ez lehetséges.

Forrás: erdelyigyopar.ro

Vélemény, hozzászólás?