Fertő-tó kultúrtáj

Határon belül - 93.000 km2

Partvidéke a magyarországi Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz és az ausztriai Neusiedler See – Seewinkel Nemzeti Parkhoz tartozik. A Fertő-táj és ennek részeként Fertő tó a világörökség része – a teljes terület 74.716 hektár. A Fertő tó Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, mintegy 20 ezer éves.

A Fertő-tavat az UNESCO 1979-ben egyedi természeti értékei miatt bioszféra rezervátummá nyilvánította. A tó Európa nemzetközi jelentőségű vadvize és a kontinens legnagyobb sós vizű tava, az eurázsiai sztyeppe tavak legnyugatibb képviselője. A Világörökség Bizottság a Fertő-tavat az azt övező településekkel együtt 2001-ben mint kultúrtájat vette fel a Világörökségi Listára.

Vitathatatlan: a tó környéke 8000 év óta különböző kultúrák találkozópontja, melyen egy egyedi kulturális tájegység alakult ki. A vidéknek a természeti értékek mellett figyelemre méltó a népi építészete, több jelentős 18-19. századi kastélya pedig jelentős kulturális látnivalót jelent.

Vízmélysége átlagosan 50–60 cm; a legmélyebb helyeken sem több 180 cm-nél. Lefolyástalan vizében és iszapjában sok a nátrium: a víz erősen lúgos és sós, ezért a keleti partvidék szikesedik. Iszapját gyógyhatásúnak tartják. Állandó partvonala nincs, kiterjedése folyamatosan változik. 100-120 évenként kiszárad, de volt olyan is, hogy Balaton méretűre duzzadt, és öt falut elnyelt.

Forrás: wikipédia

Vélemény, hozzászólás?