Gyula régen és ma 1-8.

Könyvek

A múltat felidézni segítenek a Gyula régen és ma kötetei.

regen_es_ma2 Gyula régen és ma,  Helytörténeti sorozat a városról – 2003 – 2014. A könyvek döntően a gyulai Dürer Nyomdában készültek.

Az első könyv  a Gyulai Évszázadok Alapítvány ( alapítója D. Nagy András volt ) munkája eredményeként  2003-ban készült el , Ezt Bagyinszki Zoli nevéhez köthetjük!
A gyulai témakör – keresztmetszet a városról főleg a turisták, vendégek számára készült , a 2003-as év GYULÁJÁRÓL- az archív képek segítségével a régi Gyuláról is.
A címlapon az emblematikus kép- jelkép: a Városháza és a Református templom együttes fotója látható.

10 év együttműködés, kutatás, szervezés, fotózás, értékesítés és vita a koncepcióról, közben évente más más témában megszületett egy egy album.
Bagyinszki- Csonti -Durkó kitartó együttműködésével.( 2 éve Bagyinszki Zoltán kivált a csapatból helyére Durkóné I. Detti került.).
A könyvek általában képes formában régi és mai fotókkal, képeslapokkal illusztrálva  kívánták bemutatni a várost – az itt élő egykori életet, a helyi társadalmat.
Az épített környezetet, az értékes műemlékeket, az embereket ,a gyulai polgárokat, a híres gyulaiságokat.

Az első könyv főbb tartalmi elemei:  Várfürdő, téglavár, kastély, utcák , terek,  polgárházak, Városháza, intézmények, templomok, laktanyák,szobrok,
a 100 éves/ Reinhardt cukrászda, parkok, vizek, az Ó-Körös.
Az induló  könyvet a híres gyulaiak panteonja zárta.Természetesen szép régi térkép is emelte a kiadvány színvonalát.
A 112 oldalas  közös munka Barabás Ferenc tervei szerint készült- szerkesztő fotográfusa Bagyinszki Zoltán volt.

Vélemény, hozzászólás?