Köröspatak (Sepsiköröspatak) – gróf Kálnoky kastély

Erdély - Partium

Tavaly jártunk Erdélyben, de most aktuális a képsorozat. Borisz Kálnoky családtörténeti könyvének békéscsabai MCC könyvbemutatója / https://behir.hu/oseim-foldje-boris-kalnoky-konyvbemutatoja-az-mcc-ben
2022-ben voltam először a kis faluban, ahol a templomkerteben láttam és fotóztam a családi reneszánsz címeres kriptát a szép, jó állapotú történelmi emléket.
Én akkor nem tudtam hogy itt van a közelben a kastélyuk / kúriájuk is , bocsi kastély-rom (a román kommunistáknak a román államnak köszönhetően).
De a család visszaharcolta jogos tulajdonát és a Magyar Állam/ alapítványi segítségével elindult egy rekonstrukciós folyamat – hátha a közeljövőben a Miklósváron épült családi kastélyuk mintájára ez is megszépül és látogatható lesz.
Amikor mi a párommal megérkeztünk a kastélyhoz és beléptünk a magánterületre a tulajdonos fiatal gróf épp itt tartózkodott.
Ránk kérdezett – elmondtam a fotográfiai szándékunkat és kedvesen lehetőséget kaptunk a nem veszélytelen feladatra, a nagyon lepusztult U alaprajzú földszintes épület felfedezése sok fájdalommal járt. A lovaglás lehet jelenleg a prioritás mert az istálló és a díszes kapuzat már elkészült.
Az egykor szebb napokat látott rezidenciát szép park vehette körül, hátul lovak legelésztek.
Meglepő különös-“érdekesség” a főbejárat feletti felirat: Világ proletárjai egyesüljetek. Remélem ez már csak feledhető történelmi maradvány a Sepsiszentgyörgyhöz közeli Köröspatakról.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.