Nagyszeben az 1500-1600-as években

Erdély - Partium

Nagyszebent alaposan akkor jártam be (ismertem meg jobban) amikor Európa Kult. Fővárosa volt,
akkor kiemelt fejlesztést – renoválást kapott. Büszkén említhetjük, akkor magyar szakember volt a város alkotó főépítésze.
Erdély egyik legszebb metropolisza – a Szászföld fővárosaként is emlegetik. Gazdasági kulturális központ is egyben.
Komoly értékekkel látnivalókkal- persze a középkori régi királyi magyarországi értékekkel a gótika, a reneszánsz és a kora barokk stílus idejéből. Említendő az alkotó erdélyi fejedelmek sora történelmünkből.
Hozzá fogható jelentőségű volt Kolozsvár és Beszterce városa, valamint Nagyvárad és Fogaras vára.
Többször is megfordultam a városban fényképezőgépemmel. Legutóbb tavaly, a jelenlegi nagyszebeni képsor a 400-500 évvel ezelőtti reneszánsz periódusra fókuszál. A szorgalmas szászok központja impozáns városfalakkal bástyákkal védte magát és értékit a török -tatár pusztításaitól. A helyi polgárság, iparosok, kereskedők, politikusok, egyházi vezetők igényes márvány síremlékei, epitáfiumai egyedi látnivalói az ev. püspöki székesegyháznak. A gyűjtemény igazi kuriózum a történelmi Magyarországon. Szeben polgárságát több polgári ház és azok díszesen faragott ajtó és ablakkeret is reprezentálja.
A középkori városházája az egyik legkorábbi volt a történelmi Magyarországon.
Megemlítem a képsoron elöl látható Haller Péter polgármester főtéri rezidenciáját. Valamennyi fotó alatt olvasható a kapcsolódó pontos információ. Most csak a reneszánsz értékekre fókuszáltam – érdemes megtekinteni a virágzó középkor értékeit a város kiemelt fél évezredes épített örökségét. Természetesen sokkal több bemutatandó értékünk volt, de ennyi maradt a látogató számára.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.