Temesvár – Temes–Béga-palota

Erdély - Partium

Temes–Béga-palota, teljes nevén a Temes-Bégavölgyi Vízszabályozási Társulat palotája egy meghatározó saroképület Temesváron. Józsefváros városrészben, az 1989. december 16. sugárút (Bulevardul 16 Decembrie 1989, korábban Hunyadi út) és a Béga-csatorna mentén húzódó korábban Bégabalsor sarkán áll.
Baumhorn Lipót tervei alapján Hart Károly szecessziós stílusban építette 1900–1902 között, és Tunner Kornél emelt rá még egy emeletet az első világháború előtt. Egy időben a vasút területi igazgatóságának székhelyeként működött. A Béga-csatorna felőli oldalán 1996-ban emléktáblát kapott Képessy József, a Béga-szabályozás felügyelője

Wikipédia, a szabad enciklopédia

Az utolsó 3 épület fotót Temesváron sétálva, anno 19 éve fotóztam, először a kupolás 3 szintes műemléket. Különös érték a Béga csatorna Liget úti vasbeton hídja a közelben, a világ legelső legnagyobb ívnyílású vasbetonhídját 1909-ben Mihalich Győző tervezte. Építészeti kiképzése Körössy Albertnek köszönhető.
Szerencsésnek, Istentől támogatott fotográfusnak tartom magam, hiszen Temesváron vagy 7-8 alkalommal megfordultam, volt itt 2 alkalommal kiállításom, könyvbemutatóm és többször fotózhattam sok-sok épületet (közel 70!), köszönhetően a szecessziónak és Szekernyés János művészeti írónak, helytörténésznek. Legutóbb a napokban, barátaimmal sétáltunk egy nagyot, köszönettel hallgatva János remek kiselőadásait, történeteit a jelenlegi Európai Kulturális Főváros értékeiről, érdekességeiről. A remek belső fotók lehetősége, a látványos részletek kiemelik az épület valódi szépségét, Baumhorn gazdag tervezői fantáziáját.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.