Koltó – Teleki kastély Petőfi szellemével.

Erdély - Partium


Október közepén É-Erdélyben jártunk. a bázis Nagybánya volt- Kedves művészbarátaink vendégei lehettünk.Köszönjük szépen !
A 200 éves késő barokk épület igazi zarándokhely Erdélyben- közel a személytelen iparvároshoz. Magyar csoportok és családok – kulturális turisták látogatják a kastélyt,
a parkot, a bronz emlékművet- koszorúzzák a Petőfi múzeumot, a Református templomot, a híres kerek kőasztalt és a hatalmas egészséges mocsári ciprust járják körbe. Mi is ezt tettük.
Aki magyar és errefelé vezet az útja kötelezően megáll a sok látnivaló megtekintésére. Természetesen előtte / vagy utána elolvassa-átismétli a Petőfi kötet ismertebb verseit is.
A Teleki gróf – a ‘48-as szabadság harc ezredese gálánsan felajánlotta a nagy magyar / világhírű poétának a kastélyt- a mézesheteik alkalmával. Csak a szakácsnő maradt – senki nem zavarta a fiatal házasok boldog együttlétét, nyugalmát.
A központban található Teleki Művelődési Házban jelenleg 2 kiállítás látható: a kastélyból átmenekített Petőfi emlékkiállítás és a Nagybányai Festőtelep képzőművészeti tárlata- főleg a nagybányai és felsőbányai valamint a láposi hegyek ihlette szépségekkel.
Külön köszönjük Kádár Helén helyi idegenvezető segítő kalauzolását.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.