Gyula: A szecessziós Bagolyvár

Gyula városa


Állj meg rohanó vándor, vess egy / két pillantást a tisztelet jegyében erre az érdekes szecessziós épületre.
A híres Stéberl család – a kiváló polgár, a MESTER és családjának élettere a Béke sugárúton egy takaros kis villaépület az általa létrehozott kolbász – gyár közvetlen szomszédságában.
Annó a nagy sikerek helyszíne mellett. A második fotó Brüsszelben azt a világkiállítási pavilont ábrázolja ahol az aranydiplomát, a szakmai elismerést átvehette.
Az elismerés, a siker a mai gyulai szakemberek – az utódok által is folytatódik a piacokon és Brüsszelben egyaránt. (Gyulahús Kft)
A sárga 2 szintes, asszimetrikus homlokzatú épület / díszes kovácsoltvas részleteivel, a csúcson a bagollyal része a város értékes szecessziós épületegyüttesének. Értéke és egykori tulajdonosa okán mielőbbi felújítása- érdemi hasznosítása nagyon indokolt lenne. A XX. század elején készült Béke sugárúti villa tervezője egyenlőre számomra ismeretlen. Galbáts Imre (1864-1917) képesített kőműves építette.

Pár fotóval szeretnék tisztelegni Stéberl András városunkat is támogató nagysága előtt. Azért tegyük hozzá, szerintem a város még mindig a Gyulai Kolbász révén “azonosítható” talán a legismertebb Gyulaiságunk.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.