Havi Archívum: 2016 február 29, hétfő

Tiszakécske – 56-os sortűz egy repülőről – emlékmű

Határon belül - 93.000 km2

Parádi Gyula: Sortűz Tiszakécskén

Október 27-én mit sem sejtve barátokhoz, ismerősökhöz akartunk elmenni. A felvonulók egy kört tettek itt, a faluban, különböző jelszavakat kiabáltak: “ruszkik haza, éljen a haza”, meg ami akkor éppen ildomos volt. Én már szinte ott, a tett színhelyén csatlakoztam a tömeghez, “Aki magyar, velünk tart!”, meg ehhez hasonló mondatok elhangzása alapján. Megálltunk, ott, a falunak a főterén. A Talpra magyart elszavalta egy Tóth nevezetű, azt hiszem, ő meg is halt. Olyan, hogy bárkit is bántalmaztak volna, vagy tettlegességre került volna sor, nem történt. Ott tartott a gyűlés, hogy megkértek mindenkit, hogy most már menjen haza, és délután meg fogják választani a forradalmi tanácsot, de előbb énekeljük el a Himnuszt. És a Himnusznak kb. a feléig jutottunk, amikor megjelent a gép zuhanórepülésben. Én pont arra a pontra néztem, ahonnan a gép támadott. Délkeleti irányból jött, úgy hívjuk mi azt a tájat, hogy Tisza-lapos. Megbukott, torkolattűz, és abban a pillanatban a barátomnak megfogtam a vállát, mondtam, vigyázz, te, mert lőnek. Én egy fél fordulatot tettem, hasra akartam vágódni, a barátom, valószínű, hogy nem tett semmi mozdulatot, mert annak elvitte a lövedék a fél vállát meg a fél fejét. Rögtön meghalt. Azzal, hogy egy fél fordulatot tudtam tenni, valahogy a nyakam és a vállam között a jobb oldali hátsó mellkasomat érte a lövedék, ott robbant fel, egy nyitott tenyérnyi felületet szétroncsolt, bordát, húst, mindent szétszaggatott. Ez 12 és 1/4 1 között lehetett, délidőben. Én ott hanyatt vágódtam, valószínű, hogy a robbanás ereje vagy a légnyomás miatt. Akkor elment a gép. Aztán én így hanyatt fekve láttam, amikor jött visszafele. Hihetetlen gyorsan megfordult. És akkor még egyszer végiglőtt azokon, akik sebesültek voltak vagy sebesülteket akartak menteni. És ugyanabba az irányba eltávolodott, ahol az első sorozatot kezdte.

És jöttek, akik segíteni akartak a sebesülteken. Engem is felvettek, hogy elvisznek orvoshoz. Körülbelül húsz métert tettek meg, amikor újra jött a repülő. A harmadik sorozatot megint szándékosan oda lőtték, ahova az első sorozatot leadták, és ahol megsebesültem.

Akik felvettek, beszaladtak egy kapualjba velem, majd letettek. Az órásbódé ajtajában négykézlábformán ott voltam összeroskadva, és még akkor is odalőttek fölém. Akkor már inkább vakolat- meg tégladarabok meg akármik hullottak ránk. Amikor elmúlt a sorozat, felszedtek a gyerekek, berohantak velem az orvoshoz. Az egy olyan nyolcvan-száz méteres távolság volt. Aztán az orvos megállapította, hogy rám kár gyógyszert pazarolni, mert nekem úgyis annyi, és azokat vette inkább kézbe, akiknél remény volt arra, hogy tudnak segíteni. És attól kezdve feküdtem lent a padlón, hason, miközben folyt a sebesültek ellátása. Szedték össze a különböző helyekre elmenekült sebesülteket. Azt hiszem, hogy egyetlen teherkocsi volt akkor a faluban, és arra rakták fel a sebesülteket, és indultak velük a kecskeméti, majd a kiskunfélegyházi kórházba. Én mondtam, hogy engem ne vigyenek el, nekem úgy sincs sok hátra, nincs értelme, hogy három vagy öt kilométert elszállítsanak azért, hogy ott haljak meg aztán. Közben megérkezett az édesapám és a nővérem, akik már kerestek. És nem nyugodtak bele, hogy minden beavatkozás nélkül meghaljak. Telefonáltak valamilyen kerülő úton a nővérem unszolására Szolnokra, és onnan mentőkocsikat kértek. És akkor már én is úgy voltam, hogy próbáljuk meg a lehetetlent, és kb. 1/2 4 volt, mikor én mentőbe kerültem. És 5 óra 14 perc volt délután – akkor csatolták le az órámat -, amikor a szolnoki tüdőkórház műtőasztalán mondtam, hogy nagyon hányingerem van, rosszul érzem magam. Adtak egy injekciót, nekem azzal megszűnt a világ létezni. És nyolc nap után újra felébredtem, és onnantól kezdve aránylag jól is éreztem magam. Mindenki csodálkozott, hogy milyen jól átvészeltem ezt a súlyos sebesülést.

Forrás: (Az 1956-os Intézet Oral History Archívuma, 385. számú interjú, készült 1992-ben.)
Parádi Gyula (1939), kubikos, lakatos. 1956. október 27-én Tiszakécskén súlyosan megsebesült, amikor repülőgépről sortűz alá vették a felvonuló tömeget. 1991-től rokkantnyugdíjas.

A tiszakécskei sortűz áldozatainak névsora:

Bognár József, Csonka László, Czakó Ferencné Mihályi Gizella, Fazekas Imre, Gyapjas Ferenc, Herczig Győzőné Tekes Mária, Kálai Árpádné Kálai Etel, Lovas József, Mohácsi István, Parádi János, Parádi Pál, Sánta István, Szabó Péter, Szitár János, Szóráth György, Rédai Bertalan, Utasi Ilona, és 110 sebesült.

Nagytétény – Kastélymúzeum 2. – belső válogatás

Határon belül - 93.000 km2

A trencséni ( 13. terem,  Felvidék 1728-38 ) későbarokk Refektórium bútorzata és a mesteri faragások igazán megérnek egy látogatást. A látványos külsejű barokk rezidencia a bútorkészítés, a bútorművészet csodás tárgyi emlékei mellett, figyelemre méltó és változatos cserépkályha gyűjteménnyel rendelkezik. Igazi látványélmény a termenként eltérő sok szép, részleteiben is különleges ” szoborszerű   fűtőberendezés”.

Bagyinszki Zoltán fotográfus

 

1904-ben a kastély kiégett, eredeti berendezése megsemmisült. A II. világháború folyamán az épület súlyos károkat szenvedett. 1945 után a volt résztulajdonos, Dáni Géza művészettörténész elképzelését, hogy a kastély iparművészeti kiállítások színhelye legyen, az Iparművészeti Múzeum vezetője, Voit Pál is magáévá tette. Előterjesztésére a birtokot kezelő Földművelésügyi Minisztérium 1948-ban átadta a kastélyt múzeumi célokra. A kastély helyreállítása 1951-ben kezdődött meg.

1990-ben – a romló épületállapot miatt – szükségessé vált a kastélymúzeum bezárása. Az 1997-ben megkezdett felújítási munkák után külsőben és belsőben megszépülve 2000 nyarán a millennium tiszteletére rendezett “Bútorművészet a gótikától a biedermeierig” című bútortörténeti kiállításával nyitotta meg újra kapuit a nagyközönség számára.

http://museum.hu – Király Elvira a kastélymúzeum vezetője /részlet a kastély bemutatásából/

Budapest – Fasori Evangélikus Gimnázium II. – belsők, díszterem

Budapest

A fasori épületegyüttes Pecz Samu tervei alapján készült. Templomunk nevezetessége a Benczúr Gyula által festett oltárkép. Az impozáns színes ablaküvegek – melyek eredetileg Róth Miksa alkotásai voltak – a második világháború alatt megrongálódtak, de a 2002-ben végzett felújítást követően ismét eredeti formájukban ékesítik templomunkat és dísztermünket.
Az 1945 után hatalomra kerülő kommunista diktatúra ellehetetlenítette az egyházi iskolák életét, így 1952-től a fasori gimnáziumban megszűnt a tanítás.
1989-ben az evangélikus egyház elsőként kapta vissza oktatási célra az épületet. Ebben nagy szerepük volt az öregdiákoknak, köztük a Nobel-díjas Wigner Jenőnek. 37 év után nagy lendülettel indult meg az iskola felszerelése és az oktatás dr. Gyapay Gábor volt fasori tanár igazgatásával, valamint számos egykori fasori és Deák téri tanárral.

http://www.fasori.hu/az_iskolarol

 

Budapest – Kőrössy-villa

Budapest

Budapest, Városligeti fasor 47.)

A Városligeti fasor a századforduló elején vált elegáns, polgári negyeddé, ahol az egyik legkorábban épült nyaraló Kőrössy Albert Kálmán saját villája, melyet 1899-ben tervezett az építész, s 1900-ra készült el az épület. Az egyemeletes szecessziós épület homlokzata növényi ornamensekben gazdag, a belga-francia területeken népszerű art nouveau, valamint a korai német Jugendstil díszítőmódjából merített kivételes szépségű vakolatarchitektúra jellemzi. Egyedi ablakformái szintén különlegessé teszik a főhomlokzatot, az omega-ablak ebben az időben vált közkedveltté pávára emlékeztető formája miatt. Az indás növények, az állatalakok és a maszkok is mind-mind antik illetve középkori szimbólumok, a gazdagság, termékenység és bőség jelképei. Az épület homlokzatának másik különlegessége a főtengelyt lezáró íves oromzat, melyben gipszdombormű foglal helyet a művészetek, vagyis a Festészet, Szobrászat és Építészet allegorikus figuráival bemutatva. Ha közelebbről szemügyre vesszük az Építészet kompozícióját, láthatjuk, hogy az építész kezében lévő makett formáiból magának a villának az alakja rajzolódik ki. A művész tehát nem lehet más, mint maga Kőrössy Albert Kálmán. Az épület rendkívül igényes helyreállításának köszönhető, hogy mind a külső díszítmények, mind pedig a belső berendezés nagyobb részben eredeti pompájukban láthatóak. Az egykori villa kivitelezéséért a helyreállítási munkákért felelős építészeket, Csabai Flórát, Reichard Ágnest, és a helyreállítást finanszírozó, jelenlegi tulajdonos Resonator Kft-t 1999-ben Budapesti Építészeti Nívódíjjal, majd 2002-ben Podmaniczky-díjjal jutalmazták. Életszemléletük fő irányelve: Értéket őrzünk!

Baldavári Eszter – http://gyujtemeny.imm.hu

Nagybánya – Ásványtani Múzeum

Erdély - Partium

1989-es év a Nagybányai Ásványtani Múzeum megjelenését is jelentette. Az első ásványgyűjtemény 1969-ben állt össze, 1502 darabból állt, de nem vették leltárba, és nem is határozták meg őket. A szebbnél szebb kövek a Megyei Múzeum egyik raktárában várták a szebb jövőt.
Lassacskán, nagylelkű embereknek és sok földalatti órának köszönhetően, a gyűjtemény kezdett növekedni, 1975-ben meghaladta a 3000-et. Ez a következő évben már indokolttá tette a Megyei Múzeum új, ásványtani részlegének megnyitását. Újabb 10 év múlva, 1985-ben, az ásványok száma meghaladta a 14000-et.
A részleg további fejlődése új múzeum kialakítását eredményezte. 1988-ban a múzeum beköltözött a mostani épületbe. A több mint 16000 ásvány Kapnikbámya, Herzsabánya, Felsőbánya, Iloba, Zazár, Miszbánya, Borsabánya és Macskamező környékéről került a felszínre.
A jelenlegi épületben 900 négyzeméteren állították ki az ásványokat. Külön terem van az időszakos kiállítások számára, ezenkívül irodák és raktárhelyiségek is helyet kaptak itt. A Nagybányai Ásványtani Múzeum több ritka ásvánnyal is büszkélkedik. A rendkívül bőséges ásványtani kollekciónak köszönhetően a múzeum több kiállítást szervezett már az országban és a határokon túl is.

http://www.welcometoromania.ro/Baia_Mare/Baia_Mare_Muzeul_Mineralogie_m.htm

Érdekesség!

Az első 4 ásvány az egész világot tekintve csak itt  É- Erdélyben , a  környéken található!
A klebelsbergit Klebergsberg Kúnó egykori vallás- és közoktatásügyi miniszterről van elnevezve! (2. és 3. kép)

Zalaegerszeg – Göcseji Falumúzeum

Határon belül - 93.000 km2

A Zalaegerszegen 1968-ban megnyitott Göcseji Falumúzeumhazánk legelső szabadtéri néprajzi múzeuma.
A zalaegerszegi falumúzeum a várost átszelő Zala folyó holtága körül kapott helyet. Az épületegyüttes 40 épületből áll, amelyet 22 zalai településről szállítottak a helyszínre.
A skanzen egyik legfőbb látványossága egy múlt századi göcseji település rekonstrukciója. Ezen keresztül bemutatják a térség mindennapi életét és használati tárgyait.
A falumúzeum fogadóépületének emelti kiállításán megismerkedhetünk a Kárpát-medence népviseletével, amely felöltöztetett babákon mutatja be a látogatóknak a régi öltözködési szokásokat.

http://zalaegerszeg.varosom.hu/latnivalok/muzeum/Gocseji-Falumuzeum.html

Békés – Kosárfonó iskola

Határon belül - 93.000 km2

Békés városának egyetlen olyan műemlék van, amely ipari jellegű, a műemléki státusz magára az épületre vonatkozik. Az épület műemlék mivoltára vonatkozó adatok Békés építészeti értékeinek védelméről szóló helyi rendeletében találhatók, eszerint az épület szecessziós stílusban épült 1904-ben. Ezt a tényt támasztja alá a Lechner Lajos Tudásközpont Építésügyi Nyilvántartása is.

1893-ban a Szarvasi úti Szomorú kocsma egyik helyiségében jött létre kosárfonásra alkalmas műhely, majd felvetődött az önálló kosárfonó iskola létrehozása is. A Magyar Királyi Állami Kosárfonó Iskola 1895 júliusában nyílt meg, az épület végleges formáját 1904-ben nyerte el.Az épületben létesített manufaktúra mellett a kosárfonó iskola működése, maga az oktatás 1905-ben vette kezdetét. 1927-ben az iskolát kosárfonó részvénytársasággá alakították.
Az épület jelenleg magántulajdonban van.

http://www.bekesivarosvedok.hu/kosarfono-iskola.html

Orfű-Mecsekrákos – Szent Márton Kápolna és tájház

Határon belül - 93.000 km2

Az Orfűi Tájház épülete egy igazi kuriózum, mely a község Mecsekrákosi településrészében található. Ritkaság számba megy ez az épület együttes, mert ami itt látható, az egy templommal egytengelyű, tornácos parasztház látványa.
A templom védőszentje Szent Márton, róla freskó látható a templom belső falán.
A Templom állomáshelye, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonalnak.
Az épület a Katolikus Egyház és Orfű Község Önkormányzatának tulajdona.
A Tájházban a Mecsek – Hegyhát tájegység mutatkozik be a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága Néprajzi Osztályának kiállításával.
A Tájházat Serényi Ákos népi iparművész vezeti.
A Tájházban a kiállításon kívül rendezvények segítik annak élővé tételét. Ezekkel a rendezvényekkel elkezdődött a tájház belakása, mellyel megindult hagyományaink feltárása, megújítása és továbbadása. Nagyobb rendezvényeink megismeréséhez kattintson a programok menüpontra.
A Tájház tárgyi anyaga folyamatos fejlődés alatt áll, a gyűjtőmunka révén.
A Tájház közös udvarban van a Kemencés Udvarral, ahol az ország egyes tájegységeinek kemencetípusait és a hagyományos sütés-főzés eszközeit láthatják.
A Tájházat, a Kemencés Udvart, Serényi László fafaragó, a népművészet mestere állandó kiállítását és a szabadtéri kiállítást egy helyen látogathatják.

http://orfumuskatli.hu/hu/fooldal-2

Budapest – Erdődy – Hatvany palota

Budapest

Volt Erdődy-palota, barokk, 1750-1769. Nepauer Máté. Átalakítva a Zenetudományi Intézet számára.
Zártsorú, körülépített udvaros, utcasorba illeszkedő egyemeletes palota, hátsó oldalával a bástya felé.
3+3+3 tengelyes főhomlokzatát háromtagú főpárkány zárja le, a földszint felett övpárkány húzódik.
A homlokzat középrészét háromtengelyes rizalit hangsúlyozza, tört hullámvonalú oromfallal lezárva, töréspontjain barokk vázákkal. Orommezőben Hatvany-címer.
Az emeleti falsíkot a rizaliton toszkán lizénák, az oldalszárnyakon egyszerű falsávok tagolják. Az emeleti könyöklős, kötényes, füles szalagkeretes ablakok szemöldökeit dúsan faragott, barokk levél- és kagylódíszes domborművek töltik ki, felettük felváltva egyenes- és törtvonalú szemöldökpárkányokkal.
A földszint középtengelyében kosáríves kapu nyílik, kétoldalt kifelé fordított pillérekkel szegélyezve, amelyek a kapu felett előreívelő, kőposztamensek közötti barokk kovácsoltvas-korlátos erkélyt tartják. A kapu kagylós motívumba faragott férfimaszkkal, vállkővel, zárókővel díszített.
A kapu feletti emeleti középtengelyt lapos kosáríves erkélyajtó hangsúlyozza, tört vonalú szemöldökpárkányán puttók tartotta vázákkal.
A vonalazott vakolatsávos falsíkú földszinten egyszerű szalagkeretezésű, könyöklős ablakok nyílnak, neobarokk vasrácsokkal. A lábazati részen 3+2+3 kovácsoltvas-rácsos pinceablak nyílik.
Nyeregtető, cserépfedés, 4 ökörszemablak, homokfalán barokk (?) vázák.

http://www.muemlekem.hu/muemlek?id=157

Eger – Dobó István emlékmű

Határon belül - 93.000 km2

Balogh János főhadnagy már 1882-ben Eger polgármesteréhez intézett levelében kezdeményezte az 1552. évi diadal emlékére a Dobó szobor felállítását. Bár a képviselő-testület elfogadta a javaslatot és bizottságot állított fel a megvalósítás érdekében, az még váratott magára. 1901-ben Gárdonyi Géza felhívására egri és országos adakozás indult a szobor létrehozása érdekében. Stróbl Alajos 1905-ben fogadta el a felkérést a szobor elkészítésére. Az elkészült alkotás a tér vár felé eső végében lett elhelyezve. Az avató ünnepségére 1907. augusztus 18-án került sor. A kivont kardú Dobó Istvánt, a térdre ereszkedve követ dobó egri nőt, s a kardját épp kirántani készülő Mekcseyt ábrázoló szoborcsoport, hátterében a várral, a város jelképévé vált.

http://beszeloutcanevek.ektf.hu/utcanevek/d/dobo_istvan_ter