Havi Archívum: 2015 január 29, csütörtök

Kiskunmajsa – Jonathermál gyógy- és élményfürdő

Határon belül - 93.000 km2

A fürdő mintegy 20 hektáros, zöld pázsittal borított, fásított területén a fürdőzés, napozás örömein kívül sokféle sportolási, szabadidő eltöltési lehetőség is kínálkozik: röplabdapályák, tollaslabda pályák, minigolfpálya, játszótér, óriás sakk, lábteniszpálya, kosárlabdapálya, éjszakai fürdőzések alkalmával konditerem várja a sportolni, szórakozni vágyókat. 2004-ben több mint 100 m2 alapterületű igényesen kialakított társalgóhelyiséggel bővült a fürdő fedett területe.

A 400 m2 vízfelszínnel, 14 élményelemmel és a kor követelményeinek megfelelő technikai háttérrel rendelkező élménymedence egész évben, a fürdő nyitva tartási rendjének megfelelően (pénteken és szombaton éjszaka is) a szórakozni, felüdülni vágyók rendelkezésére áll, és garantáltan felejthetetlen élmény nyújt akár 3 generáció részére is.

http://www.termalfurdo.net

Stomfa Pálffy – Károlyi kastély

Felvidék

Stomfa (Pozsony vármegye)

Gr. Pálffy- / gr. Károlyi-kastély 1880
Stomfa évszázadokon keresztül a Pálffyak tulajdona volt: Pálffy Miklós (1657-1732) nádor
egyik unokája, Lipót (1716-1773) tábornagy, főkamarás volt a család stomfai ágának
megalapítója. Az ő dédunokája, Ferdinánd (1807-1900) kieszközölte az uralkodónál, hogy
egyik felmenőjére, nagyanyjára tekintettel (mivel a Daun család kihalt) használhassa a Pálffy-
Daun nevet és címert, továbbá a theanói hercegi címet. Kedvezőtlen, gyenge gazdasági
helyzete miatt arra kényszerült, hogy megváljék a család ősi javaitól, és 1868-ban Stomfát
elcserélte a Károlyi grófi família egyik kis Vas megyei uradalmával. Ezután a Károlyiak
építkezni kezdtek, és az ősrégi szöglettornyos, vizesárokkal övezett várkastély helyére
terjedelmes rezidencia került, amit a századfordulón a megye legszebb kastélyai között
tartottak számon. A gyönyörűséges angol parkban elterülő, monumentális, tornyokkal,
erkélyekkel, oromzatokkal gazdagon tagolt építmény kialakítása – miként a Károlyiak
füzérradványi, parádasvári és tótmegyeri kastélyának tervezése – az ország leggyakrabban
foglalkoztatott építészének, Ybl Miklósnak (1814-1891) a munkája.
A nagyméretű rezidencia, ma sokkal szerényebb külsejű épület mint egykoron volt látható.

 

Bük – Szapáry kastély

Határon belül - 93.000 km2

 

A belsők és a bejárat diapozitívjei anno – még a restaurálás előtti állapotot tükrözik.
Egyszer talán lesz módom a gyönyörű műemléket, a  teljes épületet kívül belül lefotózni !

A szakemberek,  a művészek a tulajdonos igénye alapján is remek munkát végezetek!

Bagyinszki Zoltán

A tizenöt éve üresen álló büki Szapáry-kastélyt 2007-ben vásárolta meg új tulajdonosa, aki családi otthonként kívánta hasznosítani. A felújítás terveit Rex-Kiss Béla és Hegedűs Viola jegyzi.
A 17. századi épületben kialakított szálloda 1994-ig működött, azt követően a kastély elhagyatva állt, kitéve az “idő vasfogának”. 2007-ben vásárolta meg új tulajdonosa, aki családi otthonként kívánta hasznosítani. A lakatlan épületegyüttes életében szerencsés fordulat állt be azzal, hogy új, az eredeti rendeltetésével azonos funkciót kapott, mivel a funkcionális igények lehetővé tették, hogy minimális beavatkozással és belső átalakítási munkával megőrizzük az épületek külső és belső kialakítását, építészeti és műemléki értékeit. A tervezést és a hatósági egyeztetéseket megelőzően egy igen alapos, minden részletre kiterjedő műemléki értékleltár és vizsgálat készült, a kastély tudományos dokumentációja, mely magában foglalja a felújítás során követendő műemléki szempontokat és javaslatokat is (szerzői G. Lászay Judit művészettörténész és László Csaba régész).

Új építészeti elemként a kastély és a melléképület közé, az épületekhez csatlakozó üvegház készült, mely egyrészt funkcionális kapcsolatot teremt a két épület között, másrészt magában foglalja az úszómedencét és az épületegyüttes gépészeti berendezéseit.
A kastély homlokzatát változtatások nélkül újítottuk fel, restauráltuk a vakolatdíszeket, kőszerkezeteket, szobrokat. A cseréptető a többféle cserépszín alkalmazásával megőrizte eredeti, „cirmos“ színhatását. A „szálloda-korszakból“ származó (a földszinten spalettás kétrétegű, emeleten Teschauer-rendszerű) ablakokat egységesen a mai igényeknek megfelelő szerkezetű, de a régivel azonos osztású, pálcás osztóbordákkal ellátott barokkos ablakok váltották fel, több prototípus után véglegesítve. A helyiségek kőburkolatot kaptak – padlófűtéssel – a szálló-korabeli, nagy elemekből készült halszálkás és táblás parketták helyett.
A belső terekben Pietro Antonio Conti stukkátor és Luca Antonio Colombo freskófestő alkotta meg a 17. század végén azt a dekoráció-együttest, amely mai, jelentős
részben roncsolt, töredékes állapotában is lenyűgöző virtuozitásról tanúskodik. A helyiségek stukkódíszei, falfestései, fal- és mennyezetképei gondosan restaurálva lettek. A főhomlokzat oromzatán lévő három kőszobrot Módy Péter kőszobrász restaurátor művész állította helyre. A stukkók és falképek restaurálását Gyarmati András és Heitler András festőrestaurátor művészek végezték el.

A kastélyt a kivitelezési munkák végeztével, 2009-ben vette használatba tulajdonosa. Megemlítendő, hogy a tulajdonosnak a tervezés kezdetekor már részletes elképzelései voltak az igényei szerinti kialakításról, alaprajzokról, belső terekről, anyaghasználatról és színezésről, melyek megfeleltek a műemléki elvárásoknak és amelyeket a tervezők is magukévá tettek a tervezés során.

írta: Rex-Kiss Béla, Hegedűs Viola (részletek)

építész tervezők: Rex-Kiss Béla, Hegedűs Viola – Technoart Kft.
építész munkatársak: Szendrei Zsolt, Pintér Magdolna, Túróczi Zita – Omega Design Kft.
művészettörténész munkatárs: G. Lászay Judit
történész munkatárs: László Csaba
statika: Karácsony Imre – Karácsony és Társa Kft.
üvegház statika és szerkezetterv: Kovács László – Alukonstrukt Kft.
gépészet: Kiss István – Épgép Kft.
szigeteléstechnológia: Szabó Kálmán – Szabó és Társa Kft.
épületvillamosság: Füle Ernő – Produkt Kft.
kertterv: Bánó Mátyás, Varga Dániel – Mohány és Páfra Bt.

http://epiteszforum.hu

Prága – Mucha kiállítás (Csehország)

A nagyvilágról

Alfons Maria Mucha (Ivančice, 1860. július 24. – 1939. július 14.) cseh plakátművész, grafikus, illusztrátor, festő és nagy sorozatú nyomtatott grafikai művek alkotója, aki a szecesszió egyik kiemelkedő képviselőjének számít.

Bár művészetét a szecesszióra jellemző kígyózó indák, stilizált növényi motívumok, buja vonalvezetés, szépséges nőalakok jellemzik, nem vallotta magáénak az art nouveau elveit, nézeteit inkább a szimbolizmussal rokonította. Művészetében a dekorativitás anatómiai pontossággal párosul. Plakátjai csík alakúak, a századforduló reklámiparának különleges, egyedi termékei. Roppant sokoldalú művész volt: illusztrált számos könyvet (Németország története, Ilsée), tervezett bélyeget, naptárt, tapétát, bútort, szőnyeget, üvegablakot, ékszereket és ékszerüzletet. Alkotásait gyakran ciklusokba, dekoratív pannóként rendezte össze: A négy évszak (1896), Ékkövek, Csillagok, Művészetek, Virágok, Hónapok, Napszakok. Eszmeileg 19. századi történelmi festészethez kötődik legnagyobb szabású ciklusa, a Szláv eposz, amely hatalmas olaj-tempera vegyes technikájú, vászonra festett képekből áll, stílusát tekintve azonban a szimbolizmussal rokon.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Gyula – Almásy kastély főhomlokzata

Gyula városa

Részlet a kivitelezési munkálat leírásából:

“A homlokzat beállványozásával megkezdődött a homlokzati vakolat javítása. A belső terekben, a munkaterület átadással egy időben restaurátor szakemberek kezdték meg a teljes felület aprólékos tisztítását és rögzítését, hogy a történelmileg értékes festéseket megóvják, illetve részben bemutathatóvá tegyék. A födém megerősítésével a gépészeti és belsőépítészeti munkálatokkal folytatódik a felújítás.”

http://www.gyulaikastely.hu

Gyula – Almásy kastély délnyugati homlokzata

Gyula városa

Épül szépül a híres gyulai műemlék, igazán hálás fotótéma.
Átváltozások, 2015. 01. 17. szombat  az utolsó felvétel időpontja.
A HARRUCKERN – WENCKHEIM – ALMÁSY  KASTÉLY rekonstrukció előtti állapotában és közben készült képek,
néhány érdekes évszázados archív régi képeslap – metszet kiegészítésével.
Kimondottan a hátsó,  fürdő felől készült fotókból történt az évszakokat is reprezentáló válogatás.
Hamarosan jön a főhomlokzatról készült sorozat is.

A nagyközönség számára tervezett átadás időpontja az idei  nyár közepén várható.

B. Zoltán fotográfus

Röjtökmuzsaj – a kastélyszálló télen

Határon belül - 93.000 km2

Az 1700-as évek közepén Röjtökön 25 jobbágyház és 5 zsellérház állt. Ezek birtokosa a Felsőbüki Nagy család volt. Egy 1799-ben íródott idézet szerint a birtok „egy emeletre épült kastélyával ékeskedik.” A kastély a XVI. században csak földszintes udvarház, a 3414 holdas Nagyerdő vadászháza volt. Romantikus, klasszicista stílusban építették kastéllyá 1750-ben. Főépülete kétszárnyú, ami nagy U alakú udvar kiépítését tette lehetővé. Az egyhangúságot oszlopos árkádok törik meg. Parkja eredetileg 8 hektár volt.
A kastélyparkban látható a Verseghi család kriptája. Verseghi Nagy Elek apját, Ferencet 1928-ban temették itt el. Verseghi Nagy Elek felesége 1934-ben 34 éves korában halt meg hét kiskorú gyermeket hagyva maga után. Ő is a kriptában nyugszik.

A kastélyt az államosítás után gyermeküdülőnek használták. Az új funkció átalakításokkal is járt, de elmondhatjuk, hogy a mobiliák elszállításán kívül komoly, visszafordíthatatlan kárt nem szenvedett az épület. A 90-es évekre a kastélyt kiürítették és az éveken át várt új gazdájára. Az eltelt idő nem használt az épületnek: műszaki állapota fokozatosan romlott, a park elvadult.

Derry Márta asszony 1997-ben vásárolta meg a kastélyt és teljes felújításával bebizonyította, hogy történelmi értékeink megőrzéséről nemcsak beszél, hanem tesz is érte. Azzal, hogy az elfeledett, rossz állapotban lévő kastélyt helyreállította, látogathatóvá tette, gondolt múltunkra, értékeink megbecsülésére, jövőnkre, gyermekeinkre. A számos hitetlenkedő meglepetésére a felújítás rekordidő alatt készült el.
Az előkészítő munkák, a felmérés, tervezés 1998 februárjától augusztusig, a kivitelezési munkák 1998 szeptemberétől 1999. decemberig, a belső berendezés 1999 szeptemberétől december végéig zajlott.

A felújítási munkák tervezésénél szempont volt, hogy minél többet tartsák meg a régi kastélyépületből és az új hozzáépítés igazodjon a meglévő épülethez.
A szállodai szobaszám növelése miatt a két oldalszárny tetőzetét megemelték és tetőtér beépítéssel, új lépcső kialakításával új szállodai szobákat alakítottak ki.
A földszinten az egykori üvegezett verandán megnövelték a télikertet és itt alakították ki az éttermet.
A legnagyobb méretű beavatkozást az uszodaszárny megépítése jelentette, de igyekeztek nem megzavarni a kastély harmóniáját. A hátsó udvar kedves, változatos tetőtömegeit is megtartották és ezalatt alakították ki a jelenlegi szaunát és helyiségeit. Az uszoda üvegezett, sokszögű formája nemcsak a parkkal igyekszik szoros kapcsolatot teremteni, hanem a főbejárati homlokzat üvegezett télikertjének kialakítására is utal.

2000 szilveszterén megnyitott a négycsillagos Szidónia Kastélyszálloda. Egy álom vált valóra ezzel.

http://szidonia.hu

Prága – szecessziós Grand Hotel (Csehország)

A nagyvilágról

A Hotel Evropát vagy ahogyan sokan ismerik Grand Hotel Sroubeket István főherceg építette 1889-ben.

Nem sokkal az elkészülte után 1903 és 1905 között a kor két híres építésze Bedřich Bendelmayer és Alois Dryák szecessziós stílusban újjáépítették, így a szálloda azóta is ennek a két híres építésznek a kézjegyét viseli magán.
A belső terek kialakítása, dekorálása is e kor hangulatát idézi.
A Hotel Evropa több mint 100 éves fennállásával az egyik legértékesebb építészeti műemlék. Az egyedi belsőépítészeti kialakítások miatt a film világ is felfigyelt rá, így ne lepődjenek meg ha például a hotel kávézója sokaknak ismerős lesz, hiszen a híres “Mission Imposible” egyes jeleneteit is itt forgatták.

A hotel Prága szívében, közvetlen a Vencel-téren helyezkedik el. Így tökéletes kiindulópont a város felfedezésére,
hiszen rengeteg kulturális látnivaló csupán néhány perces sétával elérhető.

A szálloda közvetlen közelében számtalan söröző és étterem várja a kedves vendégeket, ahol megkóstolhatjuk a
híres cseh sört, vagy kipróbálhatjuk a helyi konyha remekeit.

http://www.szallasoutlet.hu

Gyula – Málenkíj robot, a gyulai németek emlékműve

Gyula városa

BÁNYÁSZLÁMPA FÉNYÉT ŐRZI A MÁLENKIJ ROBOT 70. ÉVFORDULÓJÁRA ÁLLÍTOTT GYULAI EMLÉKMŰ

Szőke Sándor és Csőke Péter alkotása Németváros szívében őrzi az elhurcolt gyulai németek emlékét
GYULAI HÍRLAP • F. C.

Ünnepélyes keretek között leplezték le a málenkij robot 70. évfordulójára állított emlékművet január 10-én Gyulán. A Szőke Sándor szobrászművész és Csőke Péter kőfaragó alkotta, beszédes vonásokat hordozó szobor az Apor térre került, hogy Németváros szívébe szilárd gyökereket verve ezentúl az idők végezetéig őrizze az elhunyt gyulai németek emlékét. A rendhagyó eseményt az ég is megkönnyezte, ám a megemlékező sokaság tiszteletteljesen várta az emlékmű felfedésének pillanatát.

Az ünnepségen Kovács Lajosné Murvai Zsuzsa, a K. Schriffert Hagyományőrző Kör elnöke üdvözölte a megemlékezőket, majd őszinte meghatódottsággal mondott köszönetet mindazon közreműködőknek és támogatóknak, akik lehetővé tették, hogy kőbe vésett emléket állíthassanak őseiknek.

A Szőke Sándor és Csőke Péter által megteremtett lenyűgöző alkotást dr. Görgényi Ernő polgármester, Ritter Imre, a Parlament német nemzetiségi szószólója, Mittag Mónika, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, valamint Ráczné Haász Magdolna és Ludvig András, a málenkij robot túlélői leplezték le. Az emlékművet dr. Kovács József általános püspöki helynök és Kovács Péter esperesplébános áldotta meg.

A továbbiakban Kovács Lajosné Murvai Zsuzsa tolmácsolásában Szőke Sándor gondolatait hallhatták az egybegyűltek, melyből kiderült, milyen elképzelések vezérelték őt a szobor megálmodása során. Az emlékmű rusztikus megjelenésével igyekszik feleleveníteni a rábízott emlékeket. Sírkőszerűsége az elsődleges, de az itthon maradók utolsó emlékképét, a távolodó marhavagonok sziluettjét, sőt egyúttal a bányák sötét üregét is felidézi.

– Az oldalsó látvány már egy újabb kép, oszlopokat és szúrósdrótot imitál – a tábori élet kellékeit. Ez, az emléktöredékekkel átszőtt kő végül egy ereklyetartóvá áll össze. Egy orosz bányából hazamentett bányászlámpát őriz szíveként, mint a fény forrását jelképezve a sötétséggel szemben – osztotta meg a jelenlévőkkel a szobrászművész gondolatait Kovács Lajosné Murvai Zsuzsa.

Ezt követően a megemlékezők koszorúkkal díszítették fel városunk új ékességét, mely során – többek között – a málenkij robot 24 túlélőjének, valamint az elhunytak árváinak és leszármazottainak képviselői is elhelyezték az emlékezés virágfüzéreit.

Az ünnepség végét a málenkij robot 60. évfordulójára készített, 220 kilós, Szent József-templomi nagyharang hirdette ki, melynek zengő szavait minden jelenlévő némán hallgatta, ily módon is tisztelegve az áldozatok emléke előtt.

gyulaihirlap.hu

Kőszeg – Patikamúzeum

Határon belül - 93.000 km2

Kőszeg különleges helyet foglal el a gyógyszerészet-történet múltjában; az országban egyedülálló módon többféle patikatípust tudhat magáénak, ezek egyike a szerzetesi és polgári patika emlékeit egyaránt bemutató Arany Egyszarvú Patikamúzeum.

A patika alapítása Sztankay Pál, a jezsuita kollégium rektora nevéhez fűződik. Sztankay a kőszegi városi magisztrátushoz folyamodva kért engedélyt patika alapítására. A patika a Jurisics téri jezsuita rendházban jött létre és működött ezt követően, és a szegények ingyenes ellátása fejében adómentességet élvezett.

Az 1743-ban megnyílt patika 30 évig a jezsuita rend gondozásában állt, ám 1773-ban a jezsuita rend feloszlatását követően kamarai kezelésben működött. 1775-ben Svalla Mátyás vette meg – a jezsuita fráterek által faragott méltán Európa-szerte híres officinabútorral együtt -, melyet 1777-től mai helyén, a Jurisics tér 11. számú épületben működtetett.

Svalla halálát követően sűrűn váltották egymást a patika tulajdonosai. Eközben több nevet is viselt a patika, mint “első Szent István vértanú”, “Arany Egyszarvú” vagy a reformkorban a “Magyar Király”. Az utolsó tulajdonos, Tersánszky Károly 1910-ben 18 000 koronáért adta el a patikát az Iparművészeti Múzeumnak.

A patika megszűnt – az officinabútor elkerült az épületből -, az épületet a Pontyos család vásárolta meg, és hentesüzletet nyitott benne. A II. világháború után kapott helyet ugyanebben az épületben a Vas Megyei Gyógyszertári Központ kihelyezett Gyógyszerészet-történeti Kiállítása. Végül 1982-ben nyílt meg az Arany Egyszarvú Patikamúzeum a Semmelweis Múzeum, Vas Megye Tanácsa és az Iparművészeti Múzeum megegyezését követően. Ekkor hozták vissza eredeti helyére a restaurált patikabútort is.

http://www.museum.hu