Limanowa – Magyar Hősi Temető (Lengyelország)

A nagyvilágról

Limanowa (régi német neve: Hilman és Ilmanowa) város Lengyelországban, a Kis-Lengyelországi vajdaság (Województwo małopolskie) Limanovai járásának a székhelye. Történeti művekben a Limanova magyaros névváltozat is előfordul.

A település 1565-ban kapott városi jogokat. A 19. század 80-as éveiben indult gyors fejlődésnek, amikor megépült a településen keresztülvezető vasútvonal, majd olajfinomító és sörfőzde létesült. 1914 decemberében Limanowa és Lapanov között zajlott le az I. világháború egyik csatája, ahol az osztrák–magyar csapatok felszámolták az orosz betörést. A település egy része az orosz tüzérségi tűz miatt súlyos károkat szenvedett. Az 1930-as évek gazdasági válsága miatt bezárták az olajfinomítót. 1939. szeptember 6-án a német csapatok elfoglalták a várost. A II. világháború alatt a civil lakosság egy részét legyilkolták. A környező erdőkben a lengyel Parasztpárt és a Honi Hadsereg fegyveres csoportjai is harcoltak a német megszállók ellen. A Vörös Hadsereg 1945. január 17-én foglalta el a várost.

Az orosz hadsereg a lembergi csata után Galíciába is betört és a Kárpátok mögé vetette vissza az osztrák–magyar kötelékeket. Az oroszok Uzsoknál magyar területre is léptek. Az orosz támadást az osztrák–magyar csapatok 1914. december 14–17-én tudták megállítani. A limanowai csatában a huszárezredek, köztük a 9. Nádasdy-ezred lóról leszállva kézitusára kényszerült. A 9. huszárezred parancsnoka, Muhr Ottomár ezredes, erősítésként vezette fel az ezredet a limanowai magaslatra. Miután átlátta a kialakult helyzetet, sortüzet, majd „most mutassátok meg fiúk, hogy Nádasdy-huszárok vagytok” felkiáltással rohamot vezényelt. Az ezredparancsnok az első roham során elesett. Az ezred a kecskeméti és a székesfehérvári közös, valamint a szegedi honvédhuszárokkal együtt, a gyalogsági erők beérkeztéig, megtartotta a magaslatot, több orosz rohamot kivédve.

Forrás: wikipédia

Vélemény, hozzászólás?