Fatornyok, haranglábak, harangtornyok

Határon belül - 93.000 km2

Hazánkban 2 régió bővelkedik nagyobb mennyiségben épült, több 100 éves Fa harangtornyokkal – haranglábakkal: Zala és Szabolcs Szatmár Bereg Megyék.

A legtöbbször tölgyfából készült, hasonló formájú népi műemlékek, precíz mestermunka eredményei. A méretük változó: a kecses 30-35 m magasságtól, a zömökebb 10- 20 méteres magasságig bezárólag.

Általában a templomok mellé közel épültek- főleg a református egyházra volt jellemző a képeken látható, zsindellyel fedett harangtornyok építése.

Régebben több volt ezekből hazánk mai területén is: az idő, a gondatlanság, a háborúk és a Trianoni szörnyűség okán már nem sok éppen maradt harangtorony látható Magyarországon. Erdély, Felvidék és Kárpátalja bővelkedik még e különleges népi műemlékekben.

Egy könyvet ajánlok ebben a témában a tisztelt érdeklődők számára: Sisa Béla, A Kárpát-medence fatornyai címmel ahol az összes egykoron épült fatorony – Harangtorony leírása, fotója, esetleg alaprajza megtalálható.

E fantasztikus gyűjtőmunka és több torony építése, rekonstrukciója is köszönhető Sisa Béla építésznek . A listában lévő települések tornyairól ( főleg Szabolcs- Szatmár -Bereg Megyék. ) készült fotók segítségével szeretném megköszönni tisztelői és az érdeklődők nevében is e sikeres és fantasztikus munkát, amit a közelmúlt évtizedeiben a témára áldozott – mondhatom örömünkre. KÖSZÖNJÜK !

Csaroda, Tákos, Nyírbátor, Nyírmihálydi, Tiszacsécse, Vámosatya, Zsurk, Nemesborzova, Nagyszekeres, Lónya, Márokpapi, Kölcse, Gemzse, Szalonna, Szabolcs, Pankasz, Komoly, ikon jellegű épület még a honlapon is megtalálható Csetfalva hatalmas méretű harangtornya, továbbá Visk szolidabb építménye is.

Forrás: Bagyinszki Zoltán

Vélemény, hozzászólás?