Gyöngyösi víztorony

Határon belül - 93.000 km2

A város történetében súlyos károkat okozott a pusztító tűzvész és a vízhiány. A kiszámíthatatlan gondviselés többszörösen sújtotta Gyöngyös város polgárságát az 1910-es években. 1917. május 21-én egy kórházi vasalóteremből kipattant szikra lángtengerbe borította a várost. A gyors oltást, életmentést a megfelelő vízvezeték hiánya és a Tűzoltó Egylet szervezetlensége miatt nem tudták időben végrehajtani. Leégett közel 600 lakóépület, súlyosan megrongálódtak templomaink és a Fő tér (akkori Hanisz Imre tér).

A város képviselőtestületének ki kellett választania azt az embert, aki kezébe vegye a város vezetését, hogy egy új, szebb Gyöngyöst építsen. A testület erre a feladatra Dr. Puky Árpád személyét nevezte ki, aki 1919. november 8-án tett esküt. A polgármester koncepciója felszabadította a II. Speyer-kölcsön nagy részét.

A hatalmas összeget városfejlesztési célokra, így a villamos- és vízhálózat átépítésére használhatták. Az akkoriban kitűnőnek számító víz és elektromos berendezések biztosíthatták Gyöngyösnek nemcsak a tűzoltás lehetőségét, hanem a háztartások zavartalan ellátását, és egyben mentességet minden betegségtől, amelyeket a rossz víz okozott.

A városi hatóságoknak, a tanácsnak sürgősen intézkedniük kellett. 1926. május 26-án tartott tanácsülésükön versenytárgyalást írtak ki a városi vízvezeték építési munkálataira, és ebben III. pontként említett Víztorony építési munkálataira, a már 4~láider Gyula építész (min. tanácsos, műegyetemi tanár) által elkészített tervek alapján.

Wálder Gyula számos középületet tervezett Gyöngyös városnak, így például a Tűzoltóházat, Nemzeti Bank Rt. épületét, stb.

A számos ajánlat közül kiemelkedő például Mangalit Andor és Ödön mérnök építőmester, vállalkozók műszaki leírása, amelyben “Cementgrun” löveltbeton technológiájukat javasolják alkalmazni.
Figyelemre méltó ajánlatuk, miszerint a tanács alakíttasson ki az emeletek körtermeiben lakásokat.

Végül is a tanács mérnöki hivatala 1926. szeptember 25-én a 9288/ki.1926. számú véghatározatával adja ki a Városi Vízmű Víztorony építésére az engedélyt, amelyben tudomásul veszi, hogy az építkezést Beinstein, Káldor és Becsei és a Gyöngyösi Cementárugyár iparigazolvánnyal bíró vállalkozó végzi, felelős szakiparos pedig Fodor Károly képesített építőmester lesz.

Forrás: viztorony.hu

Hozzászólás tiltva.