Nyírbátor – Református templom és harangláb

Határon belül - 93.000 km2

XVII. századi, monumentális hatású, zömök, árkádos, négy fiatornyos faépítmény.

1640 körül építették, tölgyfa gerendákból ácsolták a közel 30 m magas tornyot, amelynek méretei és kora is egyedülálló a mai Magyarországon. Ez az ország legnagyobb méretű fa haranglába.

Különösen szép az erkélygaléria és a fiatornyoknak a megmunkálása, galériája és zsindelyezett szoknyája miatta a torony bástyaszerű benyomást kelt. Egyik harangját Bethlen öntette és Wield György öntötte 1640-ben.

Az előbb bemutatott harangláb mellett áll a XV. századi eredetű, késő gótikus stílusú templom, amely legszebb hazai teremtemplomunk. A XV. század második felében emeltette Báthori István (az 1479-es kenyérmeżei csata hőse) Nyírbátor két középkori templomát.

A mai református templomot eredetileg (Johannes olasz mester művét) eredetileg családi kápolnának és temetkezési helynek szánták. Hálóboltozattal fedett egyterű belsejét hatalmas, háromosztású, csúcsíves ablakok világítják meg.

A templomot a XVI. század elején kettős, reneszánsz stílusú ajtóval, kegyúri ülőfülkével, valamint szentségtartó fülkével látták el. A Morone olasz intarziaművész által 1511-ben készített hátaspadsornak már csak egyes részei láthatók, a nagy értékű berendezési tárgyakat részben a budapesti Nemzeti Múzeum, részben a helybéli múzeum őrzi.

Forrás: www.karpat-medence.hu

Vélemény, hozzászólás?