Körösfői-Kriesch Aladár – A szecessziós festészet mestere

Határon belül - 93.000 km2

A képek a zebegényi Rk. templomban

és a Marosvásárhely – Kultúrpalotában készültek.

Körösfői-Kriesch Aladár (egyes forrásokban Körösfői Kriesch) (Buda, 1863. október 29.– Budapest, 1920. június 16.) magyar festő, szobrász, iparművész, a szecesszió kiváló képviselője.

Kriesch János (1834–1888) zoológus, mezőgazdász fia. A Mintarajziskolában Székely Bertalan és Lotz Károly volt a mestere. 1894-től a párizsi Julian Akadémiát látogatta, közben Olaszországban, Spanyolországban tett tanulmányutakat.

1895. augusztus 15-én megházasodott. A kolozsvári Főtéri római katolikus templomban tartotta esküvőjét Újvárossy Ilkával. Az esküvőn Abt Antal és Szamossy János egyetemi tanárok voltak a násznagyok.

1897-1902 között Az Országház dekorációs munkálataiban működött közre.

1901-ben megalapította a gödöllői művésztelepet Nagy Sándorral együtt. Itt Ruskin és a preraffaeliták hatására a képzőművészet középkori festési technikáit próbálták feleleveníteni. Azonban legnagyobb érdemük a magyar szecesszió meghonosítása, a magyar kézműves- és népi hímzési motívumok tanulmányozása, melyek ihlették Körösfőyt számos szőnyegminta és textil falikép tervezésére. A szőnyegek, s a textil faliképek kivitelezését felesége vállalta.

1913-tól az Iparművészeti Iskolában tanított. 1914.-ben Céhbeliek néven művészcsoportot szervezett.

Számos művét őrzi a Magyar Nemzeti Galéria.

Forrás: wikipédia

Vélemény, hozzászólás?