Lökösháza – Bréda kastély

Határon belül - 93.000 km2

15 éve történt.

Érdekes élmény és látvány volt 15 év múlva unokáimmal együtt újra felkeresni – szintén télen, a napokban Lökösháza határában a Bréda kastélyt.
Olvastam, hallottam a rekonstrukció lehetőségéről , a változó, megmenekülő Békés megyei műemlék jövőjéről.
A 15 évvel ezelőtt, kicsit félve szorongva készült sorozat diaképeit összevethetjük a majdnem kész, átadás előtt álló kastély látványával.
Én már feladtam a reményt , leírtam a 200 éve épült szépség megújulását. Belátom kishitű voltam, elnézést érte.

Igazán hangulatos elegáns különleges épülettel – ” ékszerdobozzal” gazdagszik Lökösháza, a régió. Hála meg-
mentőinek a köztiszteletben álló vállalkozók segítségének, sikerének !!!!
Körbesétálva megállapítható: remek munkát végeztek a szakemberek, azt csak remélni merem ??!! bizakodom, hogy a látogatottsága, ismertsége is elfogadható lesz.
(a szükséges marketing feladatokra is odafigyelnek a tulajdonosok) Szeretnék egy kicsit Én is, még egyszer hozzájárulni ehhez!

Építészek, műemlék és kastélybarátok ajánlom tisztelettel az akkori és a mai képeket Önöknek, gratulálok: BAGYINSZKI ZOLTÁN szerkesztő fotográfus, aki az akkor a Mikes Kiadó által megjelentetett- ma már nem kapható ” Kastélyok és paloták a történelmi Magyarországon” c. könyv szerzője és fotográfusaként közreadta a még éppen lábon álló kastély hangulatos téli sorozatát. Az 5 megyei kastélyt is bemutató album előszavát Gróf Károlyi György írta Párizsból.
A míves munka, a nyomdai feladatok a gyulai Dürer Nyomda szakmaiságát dicséri, 1999-ben.
Várom az átadás, a látogathatóság mielőbbi határidejét, gondolom ez 2013-ban realizálódik.

Bagyinszki Zoltán

A Vásárhelyi-Bréda kastély Lőkösháza külterületén található a település központjától kb 3-4 km-re Elek irányában. Feltevések szerint kunhalomra épült.

1768-1810 tájékán építették. Tervezője nem ismert. Pollach Mihály neve azonban több forrásban feltűnik. A 11 szobás kastélyt a vicenzai Villa Capra (Rotonda) mintájára Vásárhelyi János Arad vármegye alispánja építette.

A 11 szobás kastély középpontja egy négyoldalú hasáb. Ezt belül kör alakú, magas, kupolás középterem váltja fel. A kupolateremben emelet magasságban körbefutó erkély volt, melyet a 80-as években még az eredeti főkonzolok tartottak. Kívülről a 4 db timpanont 16 db toszkán oszlop tartja. Az 1840-es években az épületben a két Vásárhelyi testvér, Vásárhelyi János (1800-1843) és Vásárhelyi Albert (1802-?) lakott népes családjával együtt. A két testvér halálát követően 1848-ban az özvegyek Aradra menekültek. A kastély 20 évre lakatlanná vált. Ezt követően többször átalakították. 1860-1870 között báró Bohus Mihály (Vásárhelyi Júlia férje) tette lakhatóvá a kastélyt. 1921-1922 között a kastély mai névadója Bréda Viktor, aki Vásárhelyi Júlia és Bohus Mihály lányát Bohus Ilonát vette feleségül is alakított a kastélyon. Mai formáját ekkor kapta. A kastély mellett állt a Szent Annak kápolna. 1940-től a kastélyt csak nyáron lakták. A kastély utolsó örököse Kovács Sebestyén Miklós volt.

1944 őszén a kastélyt kifosztották. Képtárának nyoma veszett. A kastély könyvtárának egyik értékes darabja az Officium Rákócziánum 1794-es kiadása a kevermesi plébániára került. A kastélyt 1945 óta folyamatosan átépítik. 1953-ban a Lőkösházi Állami Gazdaság tulajdonába került. Irodának és üzemi konyhának használták. 1988-ban a kevermesi Lenin Tsz Természetbarát Egyesülete vette át a kastélyt.

A Vásárhelyi-Bréda kastélyt az Informax Euro K+F Nonprofit Kft vásárolta meg. A Kft. tulajdonosai élményturizmusra, fényfestészetre, 3D-s produkciókra, hungarikumokra és Foucault-ingára építve kulturális központot kívánnak létrehozni az épületben. A felújítási munkálatokat 2009-ben a tető cseréjével kezdték el.

Forrás: BékésWiki

Vélemény, hozzászólás?