Újvidék – Péterváradi erőd

Délvidék

Újvidék város Szerbiában, a Vajdaság Autonóm Tartomány székvárosa. Pétervárad város és község (járás) Szerbiában, ma Újvidék városrésze.

Nevét onnan kapta, hogy az uradalom birtokosa Gurwey fia Péter (a Bánk bán Petur bánja) volt, aki 1213-ban Gertrud királyné meggyilkolása miatt veszítette életét és birtokait. A név utótagja “kis vár” jelentésű.

1237-ben Peturwarod néven említik először. A római korban Cusumnak, majd Acumincumnak nevezett település volt itt. Ma is álló vára a ciszterci apátságé, majd 1439-ben Albert magyar király Garai Jánosnak adta. 1526. július 15-én a várost elfoglalta a török, míg a várat 12 napi kemény ostrommal csak július 27-én tudta bevenni.

A vár 1692 és 1780 között épült. Eszmei szülője Sebastian Voban márki, francia hadvezér, akinek kezdeményezésére több európai vár épült fel korábban is. A vár nagysága és az épületek száma szerint egyedülálló remekmű. A vár alatt 16 km hosszúságú alagutak vannak, amelyek egyben idegenforgalmi és épitészeti csodát képeznek. A várban kapott helyet a Városi múzeum, a Tiszti pavilló, A nagy harci kút, a hires torony az órával, amelyen a kisebb mutató a perceket a nagyobb pedig az órákat mutatja, továbbá a “Varadin” hotel és számos gallériák. A vár manapság elsőosztályú kulturális, művészeti és turisztikai lokáció.

Forrás: wikipédia, acenter-birotel.com

Vélemény, hozzászólás?