Pöstyén – Thermál Palace Szálló és Irma fürdő

Felvidék

1912-ből származó Szecessziós gyöngyszem gyönyörű környezetben, a varázslatos termál-szigeten, közvetlenül a termálforrások és gyógyiszap forrásai felett található. Az Irma fürdővel közösen kiváló feltételeket biztosít a gyógy-üdüléshez az egész év folyamán.

Páv, Héra istennő szent madara, a halhatatlanság és a nemesség jelképe az ősi történet szerint a pöstyéni gyógyforrásoktól gyógyult meg, és most jelképe a Thermia Palace Hotelnek.

A felújított és légkondicionált Thermia Palace Hotel 111 szobát kínál, ebből 14 apartman. Restaurátorainak köszönhetően megőrizte a gazdag művészeti külső és belső díszítéseket, a domborműveken, a homlokzati maszkokon, kerámia elemeken, járólapokon és a festett üvegeken.

Forrás: szallas.hu

Az Art Nouveau stílus (itthon inkább szecesszió néven ismert) számos országban jelent meg párhuzamosan, mindenütt más-más formában. Az Art Nouveau új ideákat népszerűsített, és inspirációt többek között a természetből, a népművészetből, a keleti művészetekből, a női alakból és a nők hosszú, hullámos hajából merített. A stílus jellegzetessége volt az új anyagok megjelenése is: a terrakotta, az acél, az öntöttvas, a kő, a fa és ezek kombinációja.
Amikor a kubista építészet első példája 1910-ben megépült, a Felvidéken még az Art Nouveau volt az általános stílus. Bár az anyaghasználat hagyományos volt, igen eredeti geometrikus és organikus motívumokat alkalmaztak.

Böhm Henrik (1867-1936) és Hegedűs Ármin (1869-1945) 15 éven át élt a FELVIDÉKEN- mai Szlovákiában, egészen az I. világháborúig. Legszebb szecessziós épületeik ITT épültek meg, többek között Trencsénteplic (Trenčianske Teplice) és Pöstyén (Piešťany) fürdővárosokban. Tevékenységük során több építészeti stílust is alkalmaztak. Az eklektikával kezdték, de legszebb műveik az Art Nouveau-hoz köthetők és legutolsó munkáik már a modernizmus jegyeit viselték magukon. Építészeti alkotótevékenységükön így végigkövethető a tervezőpáros kreatív fejlődése.
A KÖZELI trencsénteplici Grand Hotel Teplicz (Teplicz Nagyszálló, később Grand Hotel Teplice, 1909-1910) egy meglévő kisebb szálloda átépítésével született szecessziós stílusban. Sajnálatos módon a fürdőváros átépítésének áldozatául esett és lebontották.
Az alkotópáros legfontosabb épületei Pöstyénben valósultak meg. Pöstyén akkoriban felvirágzásának legelején állt, és építészetét nagy mértékben meghatározta az Art Nouveau stílus. A legfontosabb épületek egy ügyes befektető és a magyar építészpáros szerencsés kapcsolatának köszönhetően valósulhattak meg. A Böhm-Hegedűs páros koncepcióinak ereje az építészetükben megvalósuló arányos egyensúlyban rejlik. Szecessziós stílusú munkáik a szlovákiai Art Nouveau építészet legfontosabb, európai szintű alkotásai közé tartoznak.
A két építész 1896-tól dolgozott együtt. a Felvidékre Hegedűs bécsi iskolatársa, Winter Lajos meghívására látogattak el először. Winter már korábbról ismerte Hegedűs munkáit és építészeti gondolkodásának érzékeny, korszerű mivoltát. Winter Lajos édesapja akkoriban a város legjelentősebb befektetője volt, aki a fürdővárosok felvirágoztatását tűzte ki célul. Winter számba vette a források jellegzetességeit, az orvosok javaslatait, valamint a vendégek igényeit, és az idelátogatókkal folytatott beszélgetései alapján szőtte újabb és újabb terveit..
Az építészpáros 1903-ban a Zöldfa Szálloda átépítésével kezdte pöstyéni működését. Az L-alakban elrendezett épületben két lakosztály és 30 vendégszoba kapott helyet, és itt volt Winter Lajos apartmanja is. A homlokzaton megjelenő organikus ornamentáció zöld levelekből, és a Grandhotel és Panzió feliratos szalagot tartó női alakokból állt. Ma egészségügyi gyermekintézmény működik az épületben.

Az építészek legfontosabb és egyben leghíresebb megbízása a Hotel Thermia Palace és az Irma Fürdő balneoterápiás gyógyintézet volt (tervezés: 1909-12, kivitelezés: 1910-12).
Ma a magyar Danubius szállodalánc tagjaként működik.
A Thermia Palace terveit, a kivitelezés ütemét és minőségét hetente ellenőrizték. Szükség esetén a terveket a megbízó kérésének és az adott helyzetnek megfelelően menetközben módosították. Winter konzultált Hegedűsék terveiről egy lausanne-i építésszel, aki bizonyos változtatásokat javasolt. Hegedűs ezeket a módosításokat nem fogadta el, hanem igen gyorsan kidolgozta saját megoldásait a megbízó kérésének megfelelően. Az 1910-es év a részlettervek elkészítésével, hitelfelvétellel és az új szálló nevének kitalálásával telt. Winter édesanyjának az ötlete volt a Thermia Palace név, és mivel a külföldiek számára is érthető volt, a nevet elfogadták.
Az építési engedély megszerzése nem volt könnyű, mert a bányászati hivatal a források közelében nem engedélyezte a mélyebb alapozást. A problémát a téma elismert szakértőjével, Kovács Sebestény Aladár statikus professzorral közreműködve oldották meg. A professzor javaslata alapján 1.5 méter vastag betonlemezre építették fel az épületet. A szálloda 20 hónap alatt készült el, Art Nouveau stílusú részletképzéssel. Pöstyénben számos híres vendég megfordult, Alfons Mucha festőtől a Johor Bahar-i szultánig és H. Deterning olajmágnásig. 1917-ben itt tartották a három uralkodó, II. Vilmos német császár, I. Károly osztrák császár, és I. Ferdinánd bolgár cár találkozóját, akik a világháború kimenetelét vitatták meg.

Az Irma Fürdő Erdődy gróf neje után kapta a nevét. A köralakú medence facölöpökre épült, és az építőmunkások háromóránként váltották egymást a forró, párás környezet okozta nehézségek miatt. Az épületet modern építési technológiák és gépek nélkül megvalósítani mai szemmel is óriási teljesítmény volt. A kivitelezés lépéseit rögzítő építési napló a mai napig megvan. A tereket kívül és belül is gazdag dekoráció fedi, műkőből és természetes kőből készült geometrikus ornamentikával, kerámia és márvány csempével és stukkóval. A balneoterápiás részleget a kerek medence uralja 21 méter átmérőjű kupolájával és a közepén elhelyezett szökőkúttal. Az épületet 1987-ben műemlékké nyilvánították. Alkotói az esztétikát, a funkcionalitást és a higiéniai követelményeket kombináló feladatot nagyszerűen oldották meg.
Valószínűleg a Pálmaház lett volna az építészek következő megbízása, azonban feltehetőleg anyagi okok miatt soha nem valósult meg. Nem lehet biztosan állítani, hogy Böhm és Hegedűs voltak a tervezők, de az épület egyes részletei nagyon hasonlítanak a Thermia Palace és az Irma Fürdő épületein találhatókkal. Emiatt többen feltételezik, hogy a vázlattervet az építészpáros készítette.

A látogatók folyamatosan növekvő száma miatt egyre nagyobb igény volt szállásépületek, hotelek, panziók és fürdővillák építésére. A Hotel Fischer 1912-ben épült fel Pöstyén központjában, a Winter és a Rázus utcák kereszteződésében. Megépülésének idején a legszebb fürdőszálló volt Szlovákiában. 1998-ban három emeletét tűz pusztította el, és ezzel meg is szűnt működése, azonban ma is láthatjuk a szálloda romjait és fő tömegeit. Földszintjének kétszintes belmagasságú tereiben közösségi funkciók kaptak helyet. A 60 ágyas, 38 pótágyas szimmetrikus komponálású épület közepén helyezték el a főbejáratot és mindkét oldalán egy-egy torony állt. Az épület téglából épült meg, fa-tégla kombinációjú válaszfalakkal és vasbeton födémekkel.

Az építészpáros utolsó munkája, amelyet a világháború miatt sohasem fejeztek be, a Ferenc József (František) Gyógyfürdő átalakítása volt. Feltételezhető, hogy léteznek Szlovákiában további Böhm-Hegedűs alkotások is, de egyelőre ezekre nincs bizonyíték.

Plótár Fatime fordítása

Vélemény, hozzászólás?