Aggtelek – Wieliczka

Books

Postakocsival Kazincbarcikáról a sóút mentén

A magyar és a lengyel barátság jegyében, szerkesztette, fotózta és a szöveget írta Bagyinszki Zoltán- Kazincbarcika város megbízása alapján. 2005.

A beköszöntőt dr. Galla Gábortól, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatójától kaptuk.

Talán a legszebb könyv – remek különleges témával: történelmi városaink bemutatásával, a (Felvidékkel és az egykori Galíciával.)
Térkép, az egykori európai jelentőségű magyar postakocsi útvonal teljes hálózatával, ill. a szerelvény – a 3 „lóerővel”. Az 50 éves város Kazincbarcika, Aggtelek, Kassa, Eperjes, Limanova, Ószandec, Krakkó, további kisvárosok, természeti szépségek. A Kárpátok hegyei, barlangok-sóbánya és a Hucul ménes lovai. Változatos, színes fotóanyag.

Ez mind megtekinthető a magyar- angol- lengyel nyelvű album 150 oldalán látható 329 fotó segítségével ( ebből kb. 10 % vendégfotó a magyar és a lengyel Világörökség témaköréből.)
A B/4 méretű, keményfedelű könyv terveit Juhász Valéria készítette, amely a debreceni Tóth Kiadó gondozásában készült.
A szép kiállítású, egyedi címlapú „útikönyv” 6000 Ft-os áron került a boltokba.

Dr. Galla Gábor vezérigazgató Magyar Turizmus RT.:

“Csodálatos világ tárul elénk Bagyinszki Zoltán fotográfus képeit nézegetve. Kazincbarcika Város Önkormányzata, az Aggteleki Nemzeti Park, valamint a Wieliczkai Sóbánya összefogásának köszönhetően maradandó érték született. Így ismét beigazolódott, hogy az álmok és elképzelések valóra váltásához közös akarat szükséges.

Ráadásul ebben az esetben több ország elképzelése találkozott és vált valóra. De nem csak azért különleges ez az album, mert valami új dolgot mutat be, hanem azért is, mert ezt egy művész szemével teszi. Biztos vagyok benne, hogy sok örömet fog szerezni mindazoknak, akik a kezükbe veszik. A témaválasztás – Postakocsival Lengyelországba – több szempontból is érdekes, de engem turisztikai szakemberként elsősorban a turisztikai vonatkozásai ragadtak meg. A postakocsiról ugyanis rögtön a turizmus fejlődésében játszott szerepe jutott az eszembe. Hiszen ez volt az első menetrend szerinti járat az újkorban, amely a lassú és kényelmetlen lovas szekeret felváltotta. A postakocsit először Franciaországban és Toscanában vezették be a XVII. században. A polgárosodással új közönség és a turizmus új formái jelentek meg. A fő szállítóeszközzé vált postakocsi útvonala mellett fogadók, majd családi szállodák épültek. Ekkor – I. Erzsébet korában – az úriemberek neveléséhez hozzátartozott Európa kulturális központjainak a felkeresése, így vált divattá az ún. “Grand tour” intézménye. A postakocsi persze nem kizárólag a Grand tour résztvevőinek állt a szolgálatára. Ezt az eszközt használták a kereskedők és a zarándokok is. Mai felgyorsult világunkban felüdülést jelent egy kicsit nosztalgiázni és elképzelni, milyen lehetett egy-egy ilyen körutazás. Most képzeletünk valóra válik és postakocsin kirándulva is megcsodálhatjuk az érintett magyar, szlovák és lengyel települések látványosságait. Remélem, hogy az album lapozgatása közben a tisztelt Olvasó is kedvet kap az utazáshoz.

Jó utat kívánok!”

Meghívó a budapesti Utazási kiállításon szervezett könyvbemutatóra

Tisztelettel várjuk Önt egy rendhagyó utazással kapcsolatos vetítésre és beszélgetésre (Kazincbarcika standján). A debreceni Tóth Kiadó gondozásában megjelent Aggtelek – Wieliczka című album ( 152 oldal ) egy igazi postakocsival történt 5 napos utazás keretében állít emléket a magyar–lengyel barátságnak. A gyönyörű tájak, a Kárpátok hegyei-völgyei és a Felvidéki történelmi városok mellett, a postakocsik világa, az Aggteleki cseppkőbarlang, a Wieliczkai sóbánya is bemutatásra kerül.

Külön fejezetet szentelt a szerző- szakember bevonásával- a hucul lovak ismertetésére. E lófajta egykor a hegyvidék meghatározó (erős és igénytelen) szállító állata volt. Ezek a hucul lovak húzták majd egy héten át, a Kazincbarcikáról indult nosztalgia postakocsi szerelvényt az egykori sóút mentén egészen Krakkó városáig. A szerkesztő-szerzővel, Bagyinszki Zoltán fotográfussal és Nagy Imre alpolgármester úrral, a projekt menedzserével Sajó Attila igazgató úr beszélget.

Kérjük, tiszteljen meg bennünket jelenlétével, érezze jól magát velünk a könyvek világában. A program keretében a sajtó számára korlátozott számban könyvek kerülnek átadásra, a közönség körében pedig fotókat és könyveket sorsolunk ki.

Leave a Reply