Veszprém – EU. Kulturális Fővárosa II. a Szent Mihály Főszékesegyház rekonstrukció után

Határon belül - 93.000 km2

Szeptember elején a II. köröm volt Veszprémben az EU. Kult. Főváros megtekintése kapcsán, csodálatos dolgok, de még mindig építkeznek -több épületet- intézményt nem lehetett megtekinteni/bejutni. Érdekes volt a formálódó munkahely látványa, a beállványozott érseki palota magánkápolnája.
Azonban már sok minden látható!!!! Szuper magyar történelmi művészeti értéktár.
-Jó lett volna ha végre a kész szépségeket nézegethettük volna.
18 objektum a várban, a kereszténység művészeti szakrális csodái, az 1000 éves magyar történelem – XXI. századi formában a Veszprémi vár területén.
Leginkább izgatott A neoromán st. Főszékesegyház épülete- a beharangozott változtatások (minden fehér?!) után, szerintem igazán elfogadható.
Érdemes olvasni még a legkorábbi egyházi értékünk létrejöttéről -átváltozásairól, Gizella szerepéről. Az altemplom még-már zárva, vajon miért nem tekinthető meg az ott lévő híres püspökök síremlékei?
Csoda volt végre fotózhatóan látni a szomszédos Gizella kápolna jó 800 éves, védett freskóit formavilágát – ezt a fotósort majd később mutatom be.
A közelmúltban ismét jártam Temesváron, az EU. partnervárosban ez azért jobban tetszett.(ott is vannak szépségek, állványok, még itt-ott építkezések.)
Veszprém magyar, keresztény és a miénk Temesvár a miénk volt… és román. Bár láthatóan mindkettő változik épül, nem olyan rég még a kommunizmus áldozatai voltak.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.