Temesvár – 8 boldogság, Nagy Sándor és Róth Miksa remekműve a Püspöki Palotában

Erdély - Partium

A 8 boldogság írja – mondja a Biblia, Nekem 9, mert nagy boldogság számomra, hogy Izrael után az eredeti helyszínt is megismerve (Jézus egyébként a hegyi beszédet is itt tartotta a Szentföldön, a Galileai tenger mellett. Az épület 1600 éve zarándokhely – a Ferences templom 1938-ban épült, ahol olvasható a falakon a 8 boldogság idézete is.)
– végre több év vágyakozás után bejutottam a vitrálokhoz, a képsorhoz.
Nem könnyű kaland után- a temesvári Rk. Püspöki Palotába és a fotósorozat elkészülhetett a remekművekről, Nagy Sándor festőművész és Róth Miksa üvegfestőművész csodás üvegfestményeiről 1-8. Valódi művészeti és fotós élmény volt ez számomra. Egyébként nem nyilvános, csak külön engedéllyel látogatható.
Kevesen tudják ezeket a képeket – úgy lopták ki anno a képsorban is látható temesvári Szeminárium kápolnájából- szalagos tégla szec. stílus – amikor Causescu elrendelte az intézmények államosítását… 1 nap volt az akcióra. Hála ez legalább megmenekült tőlük…
A 8 boldogságról a Bibliában és persze a NET-en is lehet olvasni. Érdemes. Elöl a művészi szignók mint érdekesség, a végén a Püspöki palota sárga épülete látható.
Sokszor jártam Temesvár csodás városában, manapság az EU Kulturális fővárosa is Veszprémmel együtt. A nem könnyű kaland után 2. alkalommal kértem a bejutást és a fotózás lehetőségét a ” helyi vezetőktől..” most már sikerrel. Ez több kedves Erdélyi barátomnak is köszönhető.
Gondolom, lehet hogy az égiek is közbenjártak, nem mellékesen a közeli fotózást követően a képfeldolgozás a Pápa magyarországi látogatás idejéhez, április legvégéhez kapcsolódott. Nincsenek véletlenek. KÖSZÖNÖM!

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.