Korpona kisváros

Felvidék

A Felvidéken járva, hazafelé – közel a határhoz Ipolyság előtt található egy csendes kedves kisváros Korpona. A települést hegyek, dombok, erdők határolják.
Régi történelmi település amit a megmaradt városfalak és bástyák is bizonyítanak DNY-É peremen – a Rk. temploma rom.gótikus, többször átalakítva.
Temetője is régi, a magyar nevek mellett szép családi kriptákkal, de leginkáb elszlovákosított neveket látni a sírokon.
Bizony nagyon régi – a legrégebben alapított városaink egyike, hiszen Budával- Pozsonnyal -Brassóval együtt alapították még a XII. században- bányászok lakta település volt.
Alapító IV. Béla királyunk olyan jogokkal átta el – hogy egyenlőnek mondhatta magát az említett nagyvárosokkal. 1605-ben országgyűlést is tartottak falai között, persze a török ezt a települést sem kímélte. A vár jellege 1701 ben szűnt meg. Andrássy kuruc genereális 1708-ban felégette a várost.
Plébánia templomát, a háromhajós román st. bazilikát a Szűz Mária tiszteletére szentelték a XIII. szd. első felében. Szentélyében gót ablakok és kő- bordák is megfigyelhetőek.
Korponán a kőfalak, a templomok, a Szentháromság oszlop, a főtéren az impozáns városháza mellett több polgári ház is megmaradt- szintúgy több utcában még látható a régi bazalt mozaikkő, de azért láthatóak a Szlov. szocializmus emlékei -bérházai is.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.