Beregvár – Schönborn-kastély

Kárpátalja

A 25 éve készült felvétel – diapozitív másolásával – csak most kerül fel a honlapra….. az impozáns Kárpátaljai rezidencia Kárpátalja legnagyobb tájépítészeti együttese, tavacskával, 500 éves dendrológiai értékű faegyedekkel.
A csodálatos 50 H-os park közepén létesített kastély a régió általunk kevésbé ismert értékének fotózása nem kis szerencsével valósulhatott meg. A Szolyva –völgy menti (Latorca folyó) épületre jellemző számadatok a naptári számadatokra –az asztronómia szellemében vannak “kitalálva”. 365 ablak- 52 helyiség- 12 bejárat.
Az eklektikus neoreneszánsz kastély 1890 – 95 között épült, tervezője: Zuilbrandt Gregersohn. Kápolnája, könyvtára még őrzi az egykori főúri miliőt. A jó állapotban lévő épület egykor, valószínű még ma is szanatóriumként szolgálta, szolgálja az emberek egészségét. A szocializmus abszurditása a vasútállomása- amely egy templomban kapott helyet a közelben.
Az egykori Rákóczi uradalom a császár ajándékaként került a német választófejedelem birtokába gr. Schönborn mainzi érsek számára.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.