Hatvan – Grassalkovich kastély és vadászati kiállítás

Határon belül - 93.000 km2

A hatvani Grassalkovich-kastély rekonstrukciója valamint a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával, valamint az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében valósul meg. A beruházás a Grassalkovich-kastély méltó felújítása mellett és egy hiánypótló kiállítótér létrejöttén túl, stratégiai, városfejlesztési célokat is szolgál, amely előnyére válik a hatvani vállalkozásoknak, a hatvaniaknak, és Hatvan városának. A fejlesztés kiemelten szolgálja Hatvan város és térsége, fejlődését, valamint jótékony hatást gyakorol a város gazdaságára, új munkahelyeket teremtve.
A kastély Hatvan város legjelentősebb műemlék épülete, amelyet Grassalkovich (I.) Antal építtetett 1754 és 1757 között, majd 1763-ban kibővíttette. Bár a település uradalmi székhely volt, mégsem szolgált a Grassalkovichok rezidenciájaként, a család leginkább a gödöllői kastélyt használta.
A hatvani kastély a középkori vár maradványainak helyén, feltehetően egyes megmaradt épületrészek felhasználásával épült, főhomlokzata a főtérre néz, és néhány méterrel kiemelkedik a közeli Zagyva folyó árteréből. A kastély középső emeletes részét 1754-ben Oraschek Ignác, a két földszintes oldalszárnyát 1763-ban Jung József építész építette.

http://vadaszatimuzeum.hu/a-kastely-es-kornyeke/kastely

A Magyar Természettudományi Múzeum tagintézményeként megvalósuló Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum Kárpát-medence és Közép-Európa egyetlen olyan múzeuma, amely a XXI. századi fenntartható vadászathoz kapcsolódó etikus vadászati elveket, modern, környezettudatos ismereteket tartalmaz, és ezeket a legmodernebb interaktív eszközökkel teszi közzé. A múzeum nem titkolt célja a környezeti nevelés, a látogatók szemléletének formálása, környezettudatos viselkedésre való nevelése.
A Grassalkovich-kastély épületében 3 szinten (pince, földszint, emelet) természettudományos, vadászati, halászati, horgászati és kultúrtörténeti témájú, interaktív, multimédiás állandó kiállítások látogathatók. A kiállítások a mai modern kiállításrendezési elveknek megfelelően többrétegűek, különböző célcsoportok érdeklődésének megfelelő tartalommal és kiállítási eszközökkel mutatják be a téma sokszínűségét. A kiállítások bemutatják a magyar vadászat, vadászmesterség és vadgazdálkodás hagyományait, eredményeit, a vadgazdálkodás természeti hátterét, a Kárpát-medence legfontosabb élőhelyeit és vadfajait; a vadgazdálkodás társadalmi beágyazottságát, kulturális szerepét; a halászat és a horgászat hagyományait és jelenét.Az épületben természetesen helyet kap a Grassalkovich-kastély történetét ismertető kiállítás is.
A vadászat mindig is része volt az emberiség történetének, az emberi kultúrának. Célja egykor az élelemszerzés, a szórakozás és a kereskedelem volt. A 21. században a vadászat már a vadgazdálkodás és a környezetvédelem fontos területévé vált. Az európai vadászati törvények többsége a vad védelmét, a vadállományok kezelését, a vad jólétéről való gondoskodás feladatait a vadászok kötelezettségének jelöli ki. A múzeum valamennyi kiállítása a vad megismerését, értékének bemutatását, tiszteletét szolgálja.

http://vadaszatimuzeum.hu/vadaszati-muzeum/bemutato

Hozzászólás tiltva.